FM-frequenties: veiling moet 73,7 miljoen opbrengen

Nieuws

20 februari 2023
Business

FM-frequenties: veiling moet 73,7 miljoen opbrengen

Het ministerie van Economische Zaken verwacht minstens 73,7 miljoen euro op te halen bij de veiling van FM-frequenties voor landelijke commerciële radiostations. In 2003 bedroegen de inkomsten nog 323 miljoen euro. De looptijd voor de vergunningsperiode bedraagt minimaal 12 jaar, ondanks de bezwaren van enkele partijen die aandrongen op een kortere periode.

Dat heeft minister Micky Adriaansens van EZ bekendgemaakt in een brief over de veilingen van de FM-frequenties.

Op dit moment zijn de frequenties toebedeeld aan 100% NL, BNR, Qmusic, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, Slam! en Sublime. Het kabinet wilde de vergunningen van deze landelijke FM-frequenties zonder veiling verlengen, maar moest daar na een bodemprocedure van Kink FM van afzien. Voor 1 september 2023 moeten de FM-frequenties daarom alsnog worden geveild.

Adriaanse heeft een planning en voorwaarden voor de veiling naar de Kamer gestuurd. Radiobedrijven kunnen dit voorjaar bekendmaken dat ze mee willen doen aan de veiling die uiterlijk voor eind juli plaatsvindt.

Elke gegadigde mag maximaal drie frequentie-vergunningen krijgen. Talpa, dat nu nog over vier frequenties beschikt (Radio 538, Radio 10, Radio Veronica en Sky Radio), zal er daardoor een moeten laten vervallen.

Verwacht wordt dat dit tot de nodige beweging in de markt gaat leiden. Kink FM heeft interesse in een frequentie, evenals DPG Media, dat nu alleen een FM-vergunning heeft voor Qmusic. Ook zouden buitenlandse partijen geïnteresseerd kunnen zijn om de Nederlandse radiomarkt te betreden.

Ben je benieuwd naar meer informatie over de FM-frequenties? Klik dan hier om verder te lezen via Adformatie.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws