Veiling FM-frequenties gaat definitief door

Nieuws

20 december 2022
Business

Veiling FM-frequenties gaat definitief door

De veiling van de negen landelijke frequentienetwerken via FM en DAB+ kan doorgaan. Dit betekent dat de ingezette lijn om de frequenties waar radiostations van Talpa Network (Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10), DPG Media (Qmusic), Mediahuis (Sublime), RadioCorp (100%NL en Slam!), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio) opnieuw te verdelen, wordt voortgezet.

Dit heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) bepaald in het beroep dat Talpa Network, RadioCorp en FD Mediagroep hadden aangespannen. Het CBb heeft nagenoeg alle argumenten beargumenteerd verworpen en volgt nagenoeg geheel hetgeen de Rotterdamse rechtbank eerder gesteld heeft.

Succesvol beroep van Kink

De Rotterdamse bestuursrechter had op 20 juli 2022 bepaald dat de regering de radiofrequenties per 1 september 2023 moest herverdelen. Eerder had de regering besloten om de uitzendlicenties met drie jaar te verlengen tot 1 september 2025, na een lobby van de radiostations en de wens van de Tweede Kamer. Hier ging het radiostation Kink van Leon Ramakers  (met Jan Hoogesteijn en Michiel Veenstra als leidinggevenden)  – met succes – tegen in beroep.

Financieringsbehoefte

Destijds stelde de overheid dat diverse radiostations hebben aangegeven tijdens de coronacrisis teruglopende advertentie-inkomsten te hebben en hierdoor (destijds) een financieringsbehoefte te hebben om te kunnen blijven uitzenden en te investeren in technologie. Om te voorzien in deze financieringsbehoefte, werd een verlenging noodzakelijk geacht tot 2025.

Actuele feiten

De rechtbank overwoog eerder dat uitgegaan moest worden van actuele feiten en omstandigheden en stelde dat de financieringsbehoefte slechts bij een beperkt aantal partijen speelde. Ook stelde de rechtbank eerder dat de minister nader onderzoek had moeten doen naar de actuele financieringsbehoefte na een eind oktober ingediende motie in de Tweede Kamer die om verlenging vroeg.

Rechtbank oordeelde correct

Het CBb is van mening dat de rechtbank van Rotterdam terecht heeft geoordeeld en het eerdere vonnis bevestigd. En dat betekent dat de geplande veiling van de landelijke FM-kavels, waarvan de voorbereidingen inmiddels in volle gang zijn, doorgaat.

“Voor het CBb weegt zwaar dat de FM-vergunningen schaarse rechten zijn en daarom een beperkte looptijd hebben“, aldus het hoogste rechtsorgaan. “De hoofdregel is dat de vergunningen na die looptijd opnieuw worden verdeeld. Nieuwkomers hebben dan de kans om zo’n vergunning te krijgen. Verlenging van de looptijd van bestaande vergunningen is alleen mogelijk als er een wettelijke uitzonderingssituatie is. Het algemeen economisch belang kan zo’n reden voor verlenging zijn. Het CBb oordeelt dat de minister het algemeen economisch belang niet als reden voor verlenging mocht inroepen. De financiële positie van de landelijke commerciële radiosector is niet zo kwetsbaar dat daarom van een nieuwe verdeling op korte termijn mag worden afgezien.”

Impact

De uitspraak heeft impact op  Talpa, RadioCorp en BNR. Voor Talpa is dit extra lastig, want bij een veiling mag één partij nog maar maximaal drie FM-pakketten bemachtigen. Talpa heeft er momenteel vier en raakt er tenminste één kwijt.

Bron: RadioWereld/ Marketing Report 

Lees hier de vorige update over deze situatie.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws