Talpa teleurgesteld in ACM-advies over FM-frequenties

Nieuws

22 november 2022
Business

Talpa teleurgesteld in ACM-advies over FM-frequenties

De Autoriteit Consument & Markt heeft een advies uitgebracht waarin staat dat een bedrijf niet meer dan drie vergunningen voor FM-radiofrequenties mag hebben. Het maximale aantal was vier. Op die manier wordt volgens de ACM voorkomen dat één of twee partijen de markt kunnen domineren en blijft er voldoende concurrentie op de radioluister- en radioadvertentiemarkt.

Als het ministerie van Economische Zaken het advies overneemt moet Talpa een van zijn vier radio-FM-zenders afstoten of besluiten dat deze alleen digitaal beluisterd kan worden. Onder Talpa vallen Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica. Het mediabedrijf zegt teleurgesteld te zijn in het advies van de ACM. “We zijn dit momenteel aan het bestuderen en wachten af hoe het wordt verwerkt in de veilingregels”, laat een woordvoerder van Talpa Network, het bedrijf van John de Mol, weten.

Onder het mediabedrijf vallen Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica. Als het ministerie van Economische Zaken het advies overneemt zou dat betekenen dat een van de vier zenders straks alleen nog digitaal beluisterd kan worden. Talpa zou er ook voor kunnen kiezen om een van de zenders af te stoten.

Verlenging

Het ACM brengt zijn advies uit aan het ministerie van Economische Zaken dat in 2023 de frequenties voor negen landelijke commerciële FM-radiovergunningen veilt. Het wilde deze veiling aanvankelijk drie jaar uitstellen om de radiostations tijd te geven om te herstellen van de lage advertentie-inkomsten in coronatijd.

Radiostation Kink, dat nu niet over een FM-frequentie beschikt, spande daarop een rechtszaak aan. Het station had twijfels had bij die coronaschade en vond een noodverlenging disproportioneel. Kink kreeg gelijk en in plaats van drie jaar werden de vergunningen met één jaar verlengd. Hierover loopt nog wel een beroepszaak die is aangespannen door Talpa en RadioCorp.

Andere maatregelen

Eerder waren er nog andere maatregelen voor te veilen frequenties. Zo werd vroeger ruimte gereserveerd voor een mogelijke vierde partij. De ACM stelt nu dat dit niet mogelijk was. Die ruimte werd vroeger gebruikt door Tele2, maar deze provider is inmiddels samengegaan met T-Mobile.

Volgens de toezichthouder is het “niet aannemelijk is dat de mate van concurrentie in de komende vijf jaar in aanzienlijke mate zal verslechteren” als gevolg van de fusie, ook al ziet de organisatie liever een zo groot mogelijk aantal spelers op de markt. Met de maxima moet de “effectieve concurrentie na de veiling” gewaarborgd blijven.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws