NOS Stories live op YouTube vanaf Skills The Finals

Nieuws

20 maart 2024
Nieuws & Events

NOS Stories live op YouTube vanaf Skills The Finals

Op de eerste dag van Skills The Finals, een (v) mbo-beroepenevenement op 21 en 22 maart in de Brabanthallen in Den Bosch, maakt NOS Stories een live YouTube-programma rechtstreeks vanuit de Brabanthallen: NOS Stories: De (v)mbo-show. De presentatie is in handen van Maxime de Vries, David van Hulzen en Crystalina Agyeman-Prempeh.

Het beroepenevenement Skills The Finals voor (v)mbo’ers trekt jaarlijks ruim 20.000 bezoekers. De leerlingen en studenten kunnen er kijken welke beroepen ze leuk vinden en welke studiekeuze ze willen maken. Daarnaast gaan ruim 600 finalisten uit het (v)mbo met elkaar de strijd aan in 60 vakwedstrijden; wie is bijvoorbeeld de beste elektrotechnicus, schilder, beveiliger of apothekersassistent?

Het programma bestaat uit vier thema’s, die elk beginnen met een korte reportage. Daarna praten Maxime de Vries en David van Hulzen met gasten aan tafel. Dan worden ook live vragen uit de chat beantwoord en er is een schakeling naar Crystalina Agyeman-Prempeh, die in de Brabanthallen verslag doet van een van de vakwedstrijden.

In het eerste blok gaat het over het imago van vmbo en mbo. Bij werkgevers, docenten en ouders. En bij de leerlingen en studenten zelf, die zich nogal eens ondergewaardeerd voelen. Hoe komt dat? En wat valt er aan dat imago te doen? Onder meer daarover gaat het met Quillian Blom (19), mbo-ambassadeur van het jaar en voorzitter Miray Özügüzel van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), de ‘vakbond’ van de 500.000 mbo’ers in Nederland.

In blok twee gaat het over studiekeuze. Hoe maak je de goede keuze voor een vervolgopleiding? Hoe vind je een opleiding die je leuk lijkt of zelfs: waar je passie ligt? Aan het woord komen Miray Özügüzel van de JOB en Esther Bosgoed. Esther is 15 jaar, wil de beste lasser van de wereld worden en doet mee aan Skills the Finals. en

Blok drie behandelt het thema stages. Mbo-studenten hebben geregeld te maken met stagediscriminatie. Ranija Ezzimousa (18) heeft dat aan den lijve ondervonden en vertelt erover.

Deze drie thema’s worden vervolgens besproken met minister Dijkgraaf van Onderwijs. NOS Stories is bij hem langs geweest voor een uitgebreid gesprek.

In blok 4 draait het om trots. En wie kunnen daar beter over vertellen dan de twee oud-mbo’ers Moos Polak (21), die video’s maakt voor grote artiesten en evenementen over de hele wereld, en Ayoub Louihrani (24), die zijn hart volgde en boer werd?

NOS Stories: De (v)mbo-show
Donderdag 21 maart, 15.30-16.30 uur (LIVE)
YouTube NOS Stories

Mbo-studenten werken trouwens mee aan de uitzending: ze zijn ingeschakeld bij de bouw van het NOS Stories-decor in de Brabanthallen en de beveiliging ervan. Ook nemen ze een deel van de visagie en de techniek voor hun rekening.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws