“De grootste uitdaging is de puzzel die ik elke keer weer moet leggen”

Nieuws

7 december 2022
Nieuws & Events

“De grootste uitdaging is de puzzel die ik elke keer weer moet leggen”

Lonneke Hooijer (38) werkt nu vijftien jaar bij de NOS op de sportafdeling. Eerst als Junior Producer, inmiddels is ze senior. Op dit moment is zij druk met de productie van het televisieprogramma ‘Studio WK 22’, dat wordt opgenomen in Studio 4 van NEP, op het Media Park. Ik zorg ervoor dat iedereen die met een productie meedraait zijn of haar werk goed kan doen.”

Welke opleiding heb je gedaan?

Goh, dat lijkt echt al een eeuwigheid geleden Ik heb Media en Informatie Management gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en kwam er toen al snel achter dat ik iets organisatorisch wilde doen. Als stagiaire kwam ik bij de NCRV terecht en daar heb ik mezelf het producers-vak eigen gemaakt. Toen er een vacature vrijkwam bij de NOS heb ik gesolliciteerd en zo ben ik in deze baan gerold.”

Wat houdt jouw functie als Senior Producer precies in?

“Als producer bewaak ik alles rondom een programma. Ik ben faciliterend richting de redactie. De eindredacteur bepaalt wat we gaan doen en heeft vaak een cameraploeg, een redactie en een studio nodig. Daar kom ik in het spel! Ik schakel veel met de redactie. Zo zorg ik bijvoorbeeld voor de visagie, de werkplekken, de catering, ik regel hotelovernachtingen voor de gasten en nog veel meer. Kort gezegd: ik zorg ervoor dat iedereen die met een productie meedraait zijn of haar werk goed kan doen.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Deze weken zijn lekker vol. De eerste wedstrijden van Het WK voetbal beginnen al om elf uur in de ochtend en we zenden met Studio WK 22 alle wedstrijden uit. Ik begin in de ochtend met het checken van mijn mail en regel dan de dingen voor de aankomende dagen. Alles moet goed worden voorbereid, je wilt niet in de ochtend overvallen worden door zaken die niet goed geregeld zijn. Dan kom je in de problemen! Dat kun je voorkomen door goed met iedereen in gesprek te blijven en vooruit te kijken. Vaak starten we daarna met een redactievergadering, waar we nog een keer de uitzending en de planning voor de komende dagen doornemen. Richting de uitzending komt de televisieploeg binnen en zorg ik dat ik rondcirkel om de laatste vragen en onduidelijkheden uit de weg te helpen. Tijdens de uitzending ben ik vaak bezig met het afhandelen van vragen van de crew, de gasten en het publiek.”

Waar zitten volgens jou de grootste uitdagingen van het produceren van een programma zoals WK Studio 22?  

“Het is soms lastig om de begroting van een programma binnen de perken te houden, af en toe zitten we krap en zeg ik tegen de redactie dat iets op een andere, minder kostbare manier moet of dat iets simpelweg niet mogelijk is. De grootste uitdaging is de puzzel die ik moet leggen met alle afdelingen, mensen en externe factoren. Alles moet kloppen en passen. Maar dit is een leuke uitdaging en elke keer ben ik weer blij als de puzzel is gelegd. Ik vind het persoonlijk ook heel belangrijk dat je met elkaar een bepaalde chemie hebt. Je moet als team goed bij elkaar passen, dat zorgt voor een fijne werksfeer. Dit is niet per se een uitdaging, maar is wel noodzakelijk om uitdagingen makkelijker te trotseren.”

Wat maakt dit werk zo leuk?

“Ik vind het vooral leuk dat ik het iedereen naar de zin kan maken. Daar doe ik het voor! Het werk verveeld nooit want het is elke dag weer anders. Momenteel ben ik druk bezig met het WK voetbal, maar achttien december is de finale hoe dan ook gespeeld. Dan gaat het decor van WK Studio 22 naar het NOS | NOC*NSF Sportgala 2022 op 21 december, en rol ik weer door naar een andere productie. Dat maakt mijn baan heel afwisselend.”

Ben je benieuwd naar meer van dit interview? Lees dan snel verder via deze link.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws