“De grootste uitdaging is de puzzel die ik elke keer weer moet leggen”
6 december 2022
Interviews, Professionals

“De grootste uitdaging is de puzzel die ik elke keer weer moet leggen”

Lonneke Hooijer

Producer NOS Sport

Lonneke Hooijer (38) werkt nu vijftien jaar bij de NOS op de sportafdeling. Eerst als Junior Producer, inmiddels is ze senior. Op dit moment is zij druk met de productie van het televisieprogramma ‘Studio WK 22’, dat wordt opgenomen in Studio 4 van NEP, op het Media Park. Ik zorg ervoor dat iedereen die met een productie meedraait zijn of haar werk goed kan doen.”

Welke opleiding heb je gedaan?

Goh, dat lijkt echt al een eeuwigheid geleden Ik heb Media en Informatie Management gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en kwam er toen al snel achter dat ik iets organisatorisch wilde doen. Als stagiaire kwam ik bij de NCRV terecht en daar heb ik mezelf het producers-vak eigen gemaakt. Toen er een vacature vrijkwam bij de NOS heb ik gesolliciteerd en zo ben ik in deze baan gerold.”

Wat houdt jouw functie als Senior Producer precies in?

“Als producer bewaak ik alles rondom een programma. Ik ben faciliterend richting de redactie. De eindredacteur bepaalt wat we gaan doen en heeft vaak een cameraploeg, een redactie en een studio nodig. Daar kom ik in het spel! Ik schakel veel met de redactie. Zo zorg ik bijvoorbeeld voor de visagie, de werkplekken, de catering, ik regel hotelovernachtingen voor de gasten en nog veel meer. Kort gezegd: ik zorg ervoor dat iedereen die met een productie meedraait zijn of haar werk goed kan doen.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Deze weken zijn lekker vol. De eerste wedstrijden van Het WK voetbal beginnen al om elf uur in de ochtend en we zenden met Studio WK 22 alle wedstrijden uit. Ik begin in de ochtend met het checken van mijn mail en regel dan de dingen voor de aankomende dagen. Alles moet goed worden voorbereid, je wilt niet in de ochtend overvallen worden door zaken die niet goed geregeld zijn. Dan kom je in de problemen! Dat kun je voorkomen door goed met iedereen in gesprek te blijven en vooruit te kijken. Vaak starten we daarna met een redactievergadering, waar we nog een keer de uitzending en de planning voor de komende dagen doornemen. Richting de uitzending komt de televisieploeg binnen en zorg ik dat ik rondcirkel om de laatste vragen en onduidelijkheden uit de weg te helpen. Tijdens de uitzending ben ik vaak bezig met het afhandelen van vragen van de crew, de gasten en het publiek.”

Waar zitten volgens jou de grootste uitdagingen van het produceren van een programma zoals WK Studio 22?  

“Het is soms lastig om de begroting van een programma binnen de perken te houden, af en toe zitten we krap en zeg ik tegen de redactie dat iets op een andere, minder kostbare manier moet of dat iets simpelweg niet mogelijk is. De grootste uitdaging is de puzzel die ik moet leggen met alle afdelingen, mensen en externe factoren. Alles moet kloppen en passen. Maar dit is een leuke uitdaging en elke keer ben ik weer blij als de puzzel is gelegd. Ik vind het persoonlijk ook heel belangrijk dat je met elkaar een bepaalde chemie hebt. Je moet als team goed bij elkaar passen, dat zorgt voor een fijne werksfeer. Dit is niet per se een uitdaging, maar is wel noodzakelijk om uitdagingen makkelijker te trotseren.”

Wat maakt dit werk zo leuk?

“Ik vind het vooral leuk dat ik het iedereen naar de zin kan maken. Daar doe ik het voor! Het werk verveeld nooit want het is elke dag weer anders. Momenteel ben ik druk bezig met het WK voetbal, maar achttien december is de finale hoe dan ook gespeeld. Dan gaat het decor van WK Studio 22 naar het NOS | NOC*NSF Sportgala 2022 op 21 december, en rol ik weer door naar een andere productie. Dat maakt mijn baan heel afwisselend.”

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

“Ik word enthousiast als het eindresultaat uitpakt zoals we het van te voren hebben bedacht. Zoals het gebruik van mobiele verbindingen of zaken waar veel technische aspecten bij komen kijken; dit moet zowel op papier als in de praktijk kloppen. Zo hebben we nu bijvoorbeeld een WK-versie van onze NOS Sport-app, die in het echt heel leuk is geworden. Het is prettig om dit allemaal van tevoren te testen, zodat niets aan het toeval wordt overgelaten. Natuurlijk kunnen er dingen last minute wijzigen en ben ik flexibel, maar als het productioneel allemaal staat, wordt altijd alles nog een keer getest. Je moet nooit repeteren op zender, haha.”

Wat is het meest bijzondere project waar je aan hebt gewerkt bij NOS?

“We hebben vanuit Vancouver alle uitzendingen van de Olympische Winterspelen mogen uitzenden vanaf de schaatsbaan. Dat was heel gaaf om te doen. Je komt op zo’n moment nogal wat productie uitdagingen tegen; daar kan ik een boek over vol schrijven!”

Is er iets op carrièregebied wat je absoluut nog een keer zou willen doen?

Ja, ik zou heel graag nog een keer mee willen werken aan de Sinterklaasintocht. Dat hoort natuurlijk niet bij NOS Sport, maar het zou toch leuk zijn.”  

Hoe vind je het om op het Media Park te werken?

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms vergeet dat ik op het Media Park werk, ik ben vooral bezig met wat er binnen mijn producties gebeurt. Ik vind het heel handig dat de trein voor de deur stopt. De Albert Heijn is ook een fijne toevoeging aan het park en collega’s lopen graag in de pauze een rondje of halen een koffie bij Bar Boon. Wat ik belangrijk vind aan een werkplek is dat het veilig voelt, dat gevoel heb ik op het Media Park absoluut.”

Kun je de uitzending van ‘Studio WK 22’ bijwonen als gast?

“Zeker. Via publiekwk.nl kun je je aanmelden om een studio opname bij te wonen van NOS WK Studio 22. We merken dat veel mensen dat leuk vinden, dus de studio zit bijna altijd vol.”

Heb je een bijzondere passie voor sport?

“Ja, ik kijk graag sport en als ik het vergelijk met vriendinnen dan merk ik dat ik wel een overmatige interesse heb in sport. Ik ben sportief en zit op handbal, loop graag hard en heb vanochtend nog in het open water gelegen. Daar komt mijn interesse in sport vandaan denk ik.”

Wat vind jij van het spel van NL-elftal op dit moment?

“Dat mag wel wat aanvallender. Ik heb het idee dat teams uit andere landen meer wakker zijn, dus ik ben benieuwd hoe ze de komende wedstrijden gaan spelen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als ze een ronde verder komen, ik doe het ze in ieder geval zeker niet na in die hitte.”

En wie denk je dat er wereldkampioen wordt?

“Frankrijk heb ik hoog op mijn lijstje staan. En tot nu spelen ze ook zeker een goed WK.”

Wie is jouw favoriete speler van Oranje?

“Noppert. Het vorige WK keek hij nog in de kroeg en nu staat hij er gewoon zelf. Hij heeft een grote gunfactor en ik vind dat hij het voor Nederland fantastisch doet. Hij verdient het om daar te staan.”

Op welke positie zou jij willen staan als je zou voetballen?

“Hoe leuk ik voetbal ook vind, voetballen is niet mijn ding. Ik zou dan het liefste op doel staan, dat vindt mijn zoon ook het leukste om te doen.”

Stel Nederland wordt uitgeschakeld op het WK, verandert er dan iets in jouw werk?

“Dat zou voor ons programma ‘inzet van productie’ schelen en dan blijft er wat budget over. Naast het studiowerk is er een beperkte delegatie (cameramensen, verslaggevers, etc.) voor ons programma bij het Nederlands Elftal in het stadion in Qatar aan het werk. Als Nederland is uitgeschakeld dan is dat werk daar op locatie niet meer nodig. Het zou voor mij iets rustiger, maar ook iets saaier, worden.”

Waar mogen we jou ‘s nachts voor wakker maken?

“Niet haha. Ik ben heel blij als ik lekker in bed lig en kan slapen. Hoe groot een productie ook is, als ik in bed lig ben ik zo weg.”

Wat is jouw levensmotto?

“Ik vind het belangrijk om er elke dag met alle mensen die je lief hebt iets moois van te maken. Want morgen kan het heel anders zijn. Af en toe is het belangrijk om je dit te realiseren.”

 

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn