“Leuk om steeds in het leven van een ander te duiken”
11 mei 2023
Interviews, Professionals

“Leuk om steeds in het leven van een ander te duiken”

Suzanne Witteman

Redacteur en Researcher HUMAN

Suzanne Witteman (34) is al zeven jaar werkzaam bij de publieke omroep HUMAN. Hier werkt zij op de redactie als videoredacteur, maar regisseert zelf ook twee programma’s. “Het is belangrijk om te kijken naar hoe je de inhoud van een programma op een goede manier vertaalt naar online videobeeld, zodat mensen het ook echt willen kijken en interessant vinden.”

Welke opleiding heb je gedaan?

“Ik heb Audiovisuele Media gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Binnen deze opleiding kun je verschillende specialisaties volgen. Ik heb destijds gekozen voor de specialisatie Documentair Regie. Het was een vierjarige opleiding waar ik veel aan heb gehad.”

Wat houdt jouw functie precies in?

“Ik ben steeds met veel verschillende dingen bezig, dus ik vind het lastig om uit te leggen wat mijn functie precies inhoudt. Ik heb bijvoorbeeld zes jaar lang  op de maatschappelijke redactie 3FM HUMAN gewerkt als videoredacteur en daar maakten we allemaal serieformats voor Instagram, YouTube en soms TikTok over thema’s voor jongeren. Maar momenteel werk ik als online redacteur aan ‘Het Filosofisch Kwintet’, waarbij ik mij focus op de online vertaling van het programma naar videobeeld. Mijn werk is dus heel afwisselend.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Gemiddeld bestaat bij mij niet, elke maand ziet er voor mij totaal anders uit. Ik was de afgelopen tijd bijvoorbeeld bezig met een podcast over weerbaarheid op gebied van mentale problemen met een 8-D sound experience. Dit betekent dat je het gevoel krijgt dat de audio helemaal om je heen draait. Het doel hierbij is meer inlevingsvermogen te creëren. Daarvoor heb ik dan een script gemaakt, met een focus op spanningsopbouw. Vorig jaar heb ik ‘Over Kleur Gesproken’ gemaakt, wat gaat over diversiteit in de filmwereld. Dan ben ik weer met iets totaal anders bezig. Hiervoor gaan we scènes analyseren en stellen we vragen als: wat zien we nu eigenlijk hier? En hoe kunnen we deze scène inclusiever maken? Dan ziet mijn gemiddelde werkdag er weer heel anders uit en ben ik vooral bezig met de visualisatie en regie van het programma.”

Wat maakt dit werk zo leuk?

“Ik vind het ten eerste heel leuk om met allemaal mensen samen te werken. Ik denk dat als je samenwerkt en krachten bundelt, je tot een veel hoger niveau kan komen dan individueel. Ik vind het ook heel leuk als je elke keer in het leven van een ander mag duiken en daar veel van kan leren. Het leren vind ik namelijk echt een van de leukste dingen!”

Wat zijn de belangrijkste doelen van HUMAN en hoe probeert de organisatie deze te bereiken?

“HUMAN neemt het humanisme als uitgangspunt voor zijn programma’s. Humanisme houdt in dat je als mens niet uitgaat van een hogere macht die jou bestuurt, maar probeert te leren van je medemens. Hierbij focussen wij onder andere op filosofie, duurzaamheid en mediawijsheid. Een belangrijk doel van HUMAN is je zelf te laten nadenken over bepaalde onderwerpen die belangrijk zijn. En hierbij zelf je mening vormt en niet een mening van iemand anders overneemt. Er is altijd ruimte om naar het perspectief van de ander te luisteren.”

Wat zijn de uitdagingen waar jij momenteel mee te maken hebt en hoe ga je daarmee om?

“HUMAN maakt veel programma’s waarin mensen met elkaar praten. Voor ‘Het Filosofisch Kwintet’ is het een uitdaging voor mij om dat visueel sterk te maken. Het is belangrijk om te kijken naar hoe je de inhoud van het programma op een visuele manier vertaalt naar online videobeeld, zodat mensen het ook echt willen kijken en interessant vinden.”

Wat zijn de belangrijkste trends die je momenteel ziet in jouw vakgebied?

“Ik merk zelf dat er echt meer focus wordt gelegd op online. Eerst werd dat vaak vergeten of werd er niet veel aandacht aan besteed. Het is in een korte tijd enorm gegroeid. Er worden nu meer extra online intekeningen gedaan bij programma’s zodat daar ook unieke social media content voor gemaakt kan worden.”

Waar word je werktechnisch écht enthousiast van / Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

“Als ik een plan bedenk en het eindproduct eruit komt zoals ik het had bedacht. Wanneer de inhoudelijke én de visuele visie gelukt is, dan kan ik daar echt veel voldoening uit halen. Dat gevoel krijg ik meestal als ik de montage zie.”

Is er iets op carrièregebied wat je absoluut een keer zou willen doen of aan mee zou willen werken?

“Ik zou graag grotere dingen willen regisseren. Ik doe dat nu ook voor twee programma’s, maar het lijkt me wel interessant om wat groter te gaan. Verder is het ook mijn ambitie om zelf een documentaire te maken, van concept tot uitvoering. Momenteel ben ik bezig met een plan over de huizenmarkt.”

Wat zijn volgens jou de voordelen van gevestigd zijn op het Media Park?

“Ik vind het heel leuk om met veel mediabedrijven bij elkaar te zitten. Wij delen een gebouw met NTR, BNNVARA en VPRO en ik vind het heel gezellig dat er zoveel mensen met dezelfde passie rondlopen. Zelf werk ik ook in het NPO-gebouw en het is fijn dat je op beide plekken onder de mensen bent. Als ik iemand wil aanspreken dan kan dat gewoon op de gangen en dat vind ik persoonlijk erg fijn.”

Wat is jouw levensmotto?

“Elk jaar kies ik een nieuw motto. Vorig jaar was mijn motto ‘het had ook niets kunnen zijn’. We hadden toen nog last van COVID en mijn motto was ook daarop aangepast onder het mom van ‘alles is mooi meegenomen’. Dit jaar ben ik gegaan voor het motto ‘meer durven, op elk gebied mogelijk’. Van nature ben ik een vrij voorzichtig persoon, dus ik mag vaker best wel even wat meer risico nemen.”

Heb je (opmerkelijke) hobby’s of interesses?

“Ik werk als vrijwilliger in het dierenasiel. Dat vind ik echt heel erg leuk om te doen en ik kom er helemaal tot rust. Ik ga één dag in de week gewoon echt keihard schoonmaken, dan zet ik ook echt even mijn hersenen uit. Het is erg rewarding om even goed te werken en daarna mag je met de dieren knuffelen.”

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

“Tegenwoordig mag je me wakker maken als het een keer lekker weer is, haha! Ik merk dat ik een heel ander persoon ben als de zon schijnt en ik ben helemaal klaar met het koude weer. Of je mag me wakker maken voor de appeltaart van mijn moeder, die kan echt heel goed appeltaart bakken! Ik denk dat ik door de geur alleen al wakker word.”

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn