“Het is hier een groot speelparadijs, waar alles mogelijk is”
2 maart 2023
Interviews, Students

“Het is hier een groot speelparadijs, waar alles mogelijk is”

Indie van de Ven

Stagiair Online Redactie ‘3 Op Reis’

Indie van de Ven (23) studeert Journalistiek op de Fontys in Tilburg. Recent liep zij stage bij BNNVARA op de online redactie bij het programma 3 Op Reis. “De afwisseling vind ik echt het allerleukst!”

Waarom heb je gekozen voor BNNVARA als stageplek?

Hiervoor liep ik stage bij een krant en dat vond ik niet zo leuk. Ik moest elke dag vooral veel en snel het laatste nieuws brengen en ik had weinig eigen inbreng over onderwerpen. Dit verveelde snel, dus ik wist eigenlijk al vrij snel dat ik graag iets anders wilde doen. Een kennis van mij had stagegelopen bij BNNVARA en vertelde mij over de ruimte die ze je hier geven. Je mag zelf met ideeën komen en bepalen hoe lang een artikel bijvoorbeeld gaat zijn. Totaal het tegenovergestelde van mijn eerste stage dus. In combinatie met het imago van BNNVARA en waar ze voor staan, zorgde dat ervoor dat ik hier heel graag stage wilde lopen. Ik heb via Media Stages gezocht naar oproepen voor stagiaires en toevallig stond er een vacature open voor een stagiair bij de 3 Op Reisredactie.”

Wat houden jouw werkzaamheden precies in bij je stage?

Dat verschilt per dag. Op papier ben ik online redacteur, maar ik word bij alles betrokken. De uitzending van 3 Op Reis wordt op zondag uitgezonden en maandag starten we de week met napraten met het hele team over de aflevering. Daarna doen we met de redactie meestal even een korte analyse over welke artikelen het goed of juist slecht hebben gedaan die week en of hier een oorzaak aan te koppelen valt. Vervolgens pitcht iedereen content ideeën en ben ik de rest van de week voornamelijk bezig met schrijven en doe ik voorbereidingen voor de social media posts. Het werk is nooit helemaal klaar, omdat we ook in het weekend posten en bezig zijn met de aflevering.”

Wat vind je zo leuk aan deze stage?

“De afwisseling! Ik zou helemaal gek worden als ik een maand lang alleen maar hetzelfde zou moeten doen. Ik merk dat mijn passie echt bij het schrijven ligt, omdat je bij een artikel schrijven echt alles zelf doet, van de pitch tot aan de uitwerking. Het leuke aan mijn stage is ook het jonge team waar ik in zit; door hen heb ik het nog meer naar mijn zin. Ook laten ze je hier heel erg vrij: In het begin heb ik mogen aangeven waar mijn interesses liggen, naast het redactionele werk. Zo leek het mij bijvoorbeeld leuk om te kijken hoe de eindregisseur van ruw materiaal alles knipt tot een aflevering van twintig minuten. Ik heb daarom een keer meegelopen met Gijs, onze eindregisseur, en vond dat heel gaaf.”

Wat heb je tot nu toe geleerd tijdens jouw stage?

3 Op Reis heeft best een breed publiek. We schrijven artikelen over bizarre grotten, maar ook over wandelroutes in Schotland. De content kan heel erg uiteenlopen en wordt door verschillende doelgroepen gelezen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik, voordat ik begon aan mijn stage, hoopte dat ik over die bizarre grotten zou mogen schrijven. Dat sprak mij veel meer aan dan zo’n ‘saaie’ wandelroute. Maar tijdens mijn stage heb ik geleerd dat zo’n onderwerp helemaal niet saai is, maar een journalist het onderwerp soms saai maakt. Ook over de wandelroute kan je namelijk een super interessant artikel schrijven. Het ligt vaak aan de woordkeuze en manier waarop je iets vertelt. Dat was zeker een leerpunt. Ook heb ik veel beter leren researchen. Laatst moest ik een artikel schrijven over een afgelegen dorp in Ghana, dat niet eens bereikbaar is met de auto. Van dat soort opdrachten leer ik echt hoe ik het beste kan zoeken.

Wat hoop je nog te gaan leren? 

Er zijn op de 3 op Reis-redactie online-redacteuren en tv-redacteuren. Tv-redacteuren gaan mee op reis naar de bestemming. Van tevoren doe je dan de inhoudelijke research over bijvoorbeeld de mensen die je gaat interviewen. Ik wil zeker nog meer leren over hoe zij te werk gaan. Bijvoorbeeld waar ze beginnen zodra de locatie is bepaald en hoe ze er dan een aantrekkelijk verhaal voor de kijkers van maken.”

Wat zijn jouw plannen voor na deze stage?

“Mijn stage is inmiddels afgelopen, maar gelukkig stopt mijn tijd bij BNNVARA nog niet. Ik mag blijven hangen bij Spuiten & Slikken, ook als online redacteur. Ik heb daar zoveel zin in! Ik heb al een keer meegelopen en was meteen enthousiast.”

Hoe vind je het om op het Media Park te werken?

“Heel erg leuk. Ik merk dat ik ook heel veel mensen spreek die niet bij BNNVARA werken. Wij delen het gebouw met de NTR en de VPRO, dus tijdens de lunch mengt iedereen met elkaar. Je leert stiekem ook heel veel van hoe anderen werken en hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Ik vind het ook superleuk om naar de donderdagmiddag-borrels in de BNNVARA-bar te gaan, daar leer ik ook iedere keer weer nieuwe mensen kennen.”

Wat is het meest bijzondere project waar je tot nu toe aan hebt (mee) gewerkt?

“Toen ik meeliep met Gijs, onze eindregisseur, met een aflevering over Bolivia vond ik dat heel gaaf. Van drie uur beeldmateriaal moest een aflevering van maximaal zeventien minuten gemaakt worden. Ik vond het super leerzaam om te zien hoe hij beslist wat er wel in komt en wat niet relevant is. Verder vond ik het maken van bijvoorbeeld content rondom het uitgaansleven in Berlijn heel tof. We hadden op Instagram een sticker in de story geplaatst met de vraag naar het uitgaansleven daar en kregen als reactie daarop echt de meest bizarre reacties en verhalen binnen. Uiteindelijk heb ik daar toen een artikel over gemaakt. Het artikel zelf was niet heel bijzonder, maar wel hoe het viral is gegaan. We hebben meer dan duizend reacties gekregen en ik vond het leuk dat ongeveer 500.000 mensen mijn artikel hebben gelezen. ”

Is er iets op carrièregebied wat je absoluut een keer zou willen doen of aan willen meewerken? 

“Het zou me heel vet lijken om ooit een documentaire te mogen maken. Of om mee te werken aan, of mee te denken over het concept. Als ik me binnenkort aansluit bij het redactieteam van Spuiten & Slikken is daar denk ik meer ruimte voor, want daar worden veel documentaires gemaakt.”

Wat is jouw levensmotto?

Ik zag laatst een video met de quote: ‘We stoppen niet met spelen omdat we oud worden. We worden oud omdat we stoppen met spelen. Dat geldt eigenlijk ook voor hier op de werkvloer. De omgeving is super serieus, maar aan de andere kant is het voor mij ook een groot speelparadijs, waar alles mogelijk is.

Heb je (opmerkelijke) hobby’s of interesses?

“Ik vind fotograferen heel leuk om te doen. Als ik aan het reizen ben, maak ik altijd ontzettend veel foto’s. Vooral van mensen die ik niet ken, die vraag ik dan gewoon of ik ze op de foto mag zetten. Als ik niet aan het reizen ben, is mijn hobby toch echt wel terrassen.”

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

“Om te zeggen dat mijn wekker staat om negen uur in plaats van zeven uur. Daarna ga ik wel weer slapen hoor, haha. En ook voor Ferrero Rocher mag je me echt altijd wakker maken.”

Waar kan je echt van genieten?

Met mensen samen zijn die ik heel goed ken. Ik kan best druk zijn en vind het heerlijk om met mensen die dichtbij staan lekker schaamteloze gesprekken te voeren. Of dit nou op een terras is, bij mijn ouders of met mensen op een studentenkamer. Daarnaast is het weer voor mij ook echt bepalend! Als het lekker weer is, zit ik stukken beter beter in mijn vel.”

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn