“Van een online aankondiging tot een kleine fotoshop-klus, ik deed het allemaal”
25 mei 2023
Interviews, Professionals

“Van een online aankondiging tot een kleine fotoshop-klus, ik deed het allemaal”

Mari van Hooydonk

Vormgever en Animator

Mari van Hooydonk (23) is net één week freelancer en heeft hiervoor een half jaar gewerkt bij de KRO-NCRV als vormgever en animator. Hier deed zij alles op gebied van vormgeving en was een van de weinige van haar functie op de redactie. “Ik kan alles maken en animeren!”

Wat doe je precies als vormgever en animator?

“Ik ben net begonnen als freelancer, zodat ik makkelijker bij verschillende projecten ingezet kan worden. Maar daarvoor werkte ik bij de KRO-NCRV op de radio/audio redactie van het online team. Ik was daar de enige animator en daarbij verantwoordelijk voor al het bewegend beeld. Meestal deed ik veel verschillende projecten door elkaar; van radioprogramma’s tot beelden voor de socials. Van origine ben ik vormgever en doe verder alles wat met beeld te maken heeft, met name visual– en motion-design. Ik kan alles maken en animeren!”

Hoe ben je in de media terecht gekomen?

“Ik heb gestudeerd aan het Grafisch Lyceum van Rotterdam en heb daar de opleiding mediavormgeving gevolgd. Dat is een driejarige opleiding, die ik succesvol heb afgrond in 2022. In het derde jaar heb ik stagegelopen bij BNNVARA, als vormgever voor de talkshow Khalid & Sophie. Ik vond het erg leuk dat je elke dag met beeld op de actualiteit moest inspelen. Na deze stage heb ik een open sollicitatie gestuurd naar de KRO-NCRV. Zo kwam ik erachter dat er nog plek was voor de functie die ik wilde!”

Wat houdt jouw functie precies in?

“Als mensen een beeld of een illustratie nodig hebben, dan komen ze naar mij. Omdat ik de enige vormgever was die daar werkte, waren de verzoeken heel breed. Van een online aankondiging tot een kleine fotoshop-klus, ik deed het allemaal. Als illustrator pas ik veel verschillende stijlen toe en ben daarom op veel gebieden inzetbaar. Alles wat je online ziet, daar heb ik een aandeel in gehad. Dat kan alleen al de typografie zijn! Daarnaast specialiseer ik mij in animatie en die afwisseling tussen beiden vind ik top. Leuk als mensen enthousiast worden van wat ik maak.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“We beginnen vaak met een wekelijkse meeting, waarin we bespreken welke projecten momenteel lopen en welke eraan komen. Soms hebben we een brainstorm gepland over een aankomend project. Zo kom je met veel redacties in aanraking. Ik werkte namelijk niet voor één programma, maar voor alle radioprogramma’s die onder de KRO-NCRV vallen. De ene week ben ik druk met beeld en animaties voor een programma voor 3FM, de week erna ben ik bezig beeld en animaties voor een innovatief project voor NPO Klassiek.”

Wat maakt dit werk zo leuk?

“Mijn hobby is tekenen, dat doe ik als sinds ik klein ben. Mijn ideeën raken nooit op. Het leukste aan mijn baan vind ik dat ik mensen kan helpen met het door vertalen van hun ideeën naar beeld. De mogelijkheden met vormgeven zijn echt eindeloos en ik ben dankbaar dat ik elke dag met mijn hobby bezig mag zijn.”

Wat is het meest bijzondere project waar je tot nu toe aan hebt (mee)gewerkt?

“Het Festival van het gebroken hart. Dit is een uitzending op locatie, in het theater waar het liefdesverdriet wordt gevierd. Ik mocht dit jaar de poster ontwerpen. Deze is ingezet op verschillende kanalen en hing als banner van vier meter hoog voor het theater. Ik voelde mij erg verantwoordelijk en ik kijk terug op een groots project.”

Gebroken hart festival

Wat zijn jouw toekomstdromen?

“Ik zou heel graag een keer een albumcover willen ontwerpen! Ik ben dol op albumcovers en tegels, ik kan daar veel van mijn creativiteit in kwijt. Verder droom ik van het regisseren van mijn eigen programma’s en korte films. Het lijkt mij mega tof om mijn eigen idee uit te werken en dit te combineren met animatie.”

Hoe vind je het om op het Media Park te werken?

“Als ik hier rondloop krijg ik écht een campus-gevoel. Je ontmoet veel mensen bij de andere omroepen en komt elkaar tegen tijdens geplande evenementen. Ik vind het vooral leuk als we even niet met werk bezig zijn en elkaar kunnen leren kennen.”

Wat is jouw levensmotto?

“Lachen, gieren, brullen! Dat helpt mij soms om rustig aan te doen en vervelende situaties te relativeren. Het is goed om jezelf af en toe te vertellen dat niet alles zo zwaar weegt. Mijn motto: Maak sommige dingen af en toe wat lichter voor jezelf.”

Heb je (opmerkelijke) hobby’s of interesses?

“Ik hou dus erg van tekenen, maar ben ook dol op muziek en verzamel graag platen. Met vrienden heb ik een challenge om zoveel mogelijk katten-cafe’s te bezoeken, dus dat is ondertussen ook een uit de hand gelopen hobby.”

Waar kan je echt van genieten?

“Ik geniet optimaal als de zon schijnt en ik lekker buiten kan zitten. Het zijn de kleine dingen, maar dit maakt mij vaak al heel gelukkig.”

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn