“Als bokredacteur begint mijn werkdag op een zonnig eiland”
4 mei 2023
Interviews, Professionals

“Als bokredacteur begint mijn werkdag op een zonnig eiland”

Lotte Westendorp

Beeld- en bokredacteur Bij ITV Studios

Lotte Westendorp (22) is beeld- en bokredacteur bij ITV Studios Netherlands. Ze werkt mee aan programma’s als ‘Weet ik Veel’, ‘Ik Hou Van Holland’ en ‘Love Island’. Ze wisselt haar werkzaamheden voor studioprogrammas in Nederland af met een functie als bokredacteur, vanuit zonnige bestemmingen in het buitenland. Klinkt als een droombaan! En zo ziet ze dat zelf ook: “Ik besef soms nog steeds niet dat dit echt mijn werk is.”

Wij vroegen Lotte wat haar werk precies inhoudt, hoe ze in de mediawereld terecht is gekomen en wat haar dromen zijn voor de toekomst.

Waar en wat heb je gestudeerd?

“Ik heb de opleiding Media & Redactie gevolgd aan het ROC van Amsterdam. Een brede opleiding: Je leert er journalistieke vaardigheden, maar je leert ook over audiovisueel, fotografie en zelfs hoe je een website bouwt.

Wat was je eerste mediabaan(tje)?

Voor school heb ik een documentaire over mijn twee tantes bedacht, gedraaid en gemonteerd. Dit deed ik voor het initiatief ‘Tafeltje Dekje’, een vrijwilligersorganisatie die eten maakt en brengt bij ouderen die dat zelf niet meer kunnen. Vanuit daar mocht ik een promotiefilm voor het bedrijf maken. Mijn eerste echte klus.

Waar en wanneer begon jouw loopbaan op het Media Park?

Ik zette mijn eerste stappen op het Media Park tijdens mijn stage op de beeldredactie bij ITV. Zes maanden lang heb ik, met onwijs leuke collega’s, aan twee hele gave programmas mogen werken: Weet Ik Veel en Ik Hou Van Holland 25 jaar.

Wat houdt jouw functie als beeldredacteur precies in?

Op de beeldredactie ben ik continu bezig met het zoeken naar geschikte videos en het monteren daarvan, voor verschillende programma’s. Dit kunnen natuurvideo’s zijn voor Weet Ik Veel, een bijzondere uitvinding uit 1975 voor Oh, Wat Een Jaar of een hilarische viral-video voor Ik Hou Van Holland. Samen met de game– en eindredactie beslissen we hoe we de aflevering precies indelen met de video’s en vragen.

En wat doe je precies als bokredacteur?

Als bokredacteur ben je, in tegenstelling tot mijn functie als beeldredacteur, vooral ‘live’ bezig. Op het moment dat we draaien, sta ik ‘aan. In de regie werk je samen met regisseurs, RCO’ers, mensen van audio, beeld, quoters, villa producers en de eindredacteur. Als bokredacteur heb ik, samen met de eindredacteur, de leiding over de inhoud van het programma. We sturen de regiekamer aan over wat er gedraaid moet worden. Een goed voorbeeld is Love Island. Hierbij zoek ik continu naar interessante dingen die in de villa gebeuren. Is er iets gaande bij het zwembad? Dan stuur ik de regisseurs aan om dit te gaan filmen. Ik moet precies bijhouden waar gesprekken over gaan en of ze interessant zijn voor de verhaallijn, checken of een shot mooier in beeld gebracht kan worden, of alle microfoons nog werken. Kortom, ik moet continu alert blijven!

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Als beeldredacteur begint mijn dag op kantoor samen met mijn collega’s. Op dit moment werk ik aan het programma Oh, Wat Een Jaar, waarbij ik elke dag in verschillende jaren duik voor onderzoek. De ene dag zoek ik naar video’s uit 1983, de andere dag schrijf en spreek ik voice-overs in voor een fragment. Elke week hebben we een meeting samen met redactie en eindredactie, waarin we de hele show doornemen. Welke onderwerpen behandelen we in welk spel? Welke fragmenten vragen we aan? Een lange bespreking, maar heel leuk om alles samen op de juiste plek te zetten!

Als bokredacteur begint mijn dag in het zonnetje, op een prachtig eiland. Beter kan niet, toch? Mijn shift begint met een bespreking met de eindredacteur: Welke verhaallijnen lopen er? Waar moeten we vandaag op letten? Wat is de planning qua spellen? Daarna stap ik de regiekamer in en begint mijn werk. Na ongeveer vier uur in de regie, bespreken we precies wat we gedraaid hebben en daarna monteer ik deze items. Na mijn montage is het de beurt aan de editors, zij maken er een echte aflevering van.

Wat maakt dit werk zo leuk?

Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling. Hoe gaaf is het dat ik een aantal maanden aan een studioprogramma werk en daarna ineens vier weken in het buitenland zit? Zelf kan ik soms nog steeds niet beseffen dat dit mijn werk is. Natuurlijk kan het ook best chaotisch zijn en het is hard werken, maar het gevoel dat ik krijg als ik zie wat ik samen met mijn team hebt neergezet, is zo vet!

Wat zijn de belangrijkste trends die je momenteel ziet in jouw vakgebied?

Tegenwoordig willen mensen steeds kortere fragmenten zien. We zappen/swipen snel weg als iets te lang duurt. Dit betekent voor mij snel schakelen, veel shotwissels en alleen de meest interessante beelden en teksten monteren. Een montage die vijf minuten duurt kan echt niet meer.

Waar word je werktechnisch gezien écht enthousiast van?

Soms moet je goed uitwerken wat je wilt overbrengen met een video en dat kan best een puzzel zijn. Hierbij moet je spelen met verschillende shots, voice-overs en audio. Wanneer je uiteindelijk een lekker lopend verhaal hebt, audio die precies in elkaar overloopt en je ècht in een verhaal wordt meegezogen, dan heb je echt iets moois neergezet. Dat is een heerlijk gevoel.

Wat is het leukste project waar je tot nu toe aan hebt meegewerkt?

Pfoe, moeilijk kiezen! Heel veel projecten waren onwijs vet om te doen, maar dan kies ik toch voor Love Island. Ik begon hier in een nieuwe functie, zes weken in het buitenland en niemand die ik kende. Maar ik hou wel van een beetje uitdaging, dus heb uiteindelijk eenonwijs leuke ervaring gehad. Ik kijk echt terug op een bijzondere tijd. En nog leuker: Ik ga het opnieuw doen!

Is er iets op carrièregebied dat je absoluut een keer zou willen doen?

Ik zou heel graag nog meer programma’s op locatie willen doen. Het Perfecte Plaatje en Down The Road staan nog zeker op mijn ‘werk-bucketlist’. Naast reality-tv en studioprogramma’s zou ik ook totaal een andere kant op willen gaan. Documentaires spreken mij heel erg aan. En wie weet ga ik ooit aan de slag als verslaggeefster.

Wat zijn jouw toekomstdromen op werkgebied?

Eigenlijk heb ik niet één functie waar ik van droom. Ik geniet nu zo erg van mijn baan en van het feit dat ik binnen mijn werk veel variatie heb. Natuurlijk wil ik nog snoepen van andere functies; verslaggeving, stemacteur en voice-over lijkt mij onwijs gaaf om te doen. Nog veel om over te dromen, maar ik ben ook al heel dankbaar met wat ik op dit moment mag doen.

Wat is jouw levensmotto?

Je moet blij zijn met wat je hebt. Het is goed om doelen en ambities te hebben, maar ik besef ook altijd wat ik op dit moment heb. Zowel privé als in werk.

Heb je (opmerkelijke) hobby’s of interesses?

Oei, goede vraag! Vroeger was ik altijd aan het tekenen en schrijven, van magazines tot boeken en gedichten. Af en toe schrijf ik nog wel eens een gedicht. Misschien moet ik dat weer oppakken…

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Ehm, het liefst helemaal niet! Maar voor een héle goede pasta carbonara wil ik best een uitzondering maken. Dat is echt mijn alltime favorite food.

Waar kan je echt van genieten?

Leuke mensen om me heen. Misschien cliché, maar dit maakt zoveel verschil. Wat voor werk je ook doet, of wat er ook in je leven speelt; de juiste mensen om je heen maken het verschil. En als je leuke mensen én leuk werk hebt, is dat natuurlijk helemaal de jackpot. En dat heb ik!

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn