In twee jaar tijd leerde Raïsha Zeegelaar onwaarschijnlijk veel
Interviews, Professionals

In twee jaar tijd leerde Raïsha Zeegelaar onwaarschijnlijk veel

Raïsha Zeegelaar

BNNVARA Academy

Iemand die altijd al wist dat ze de BNNVARA Academy wilde volgen is Raïsha Zeegelaar. Ze keek als klein meisje al met veel bewondering naar BNN. Maar iets graag willen en daadwerkelijk doen kan soms ver uit elkaar liggen. Na het MBO zou Raïsha toch een HBO opleiding gaan doen net als al haar klasgenoten. Gelukkig is het niet zo ver gekomen want ze verzamelde haar moed en meldde zich zonder enige media ervaring aan bij de BNNVARA Academy. Niet zonder succes; inmiddels is ze presentatrice bij Kinderen voor Kinderen. 

Je meldt je aan, maar dan moet je door een pittige selectieprocedure heen toch?

“Ik meldde me aan en toen moesten we met een groep een week lang allerlei workshops volgen, audities doen en een video maken met alles erop en eraan. Alleen in die week heb ik al zoveel geleerd. Ik ging er helemaal blanco in. Ik dacht dat een presentator gewoon voor de camera ging staan en zonder voorbereiding zijn ding deed. Maar het bleek dus allemaal gescript. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Gelukkig werd ik aangenomen en mocht ik nog meer leren. Het traject duurt zes maanden en je volgt het met een groep van zeven makers en drie camjo’s (camerajournalisten). Maandag deden we redactiewerk en research, dinsdag maakten we de scripts. Woensdag zetten we de puntjes op de i en donderdag was de draaidag. Dat deden we elke week in een andere rol. Het presenteren heb ik altijd het leukste gevonden. Dan probeerde ik ook echt mijn moment te pakken en te schitteren. Maar als redacteur kon ik me meer verdiepen in de onderwerpen, dat sprak me ook aan. Ik kom uit een andere cultuur en ik vond het interessant om daar diepgaande verhalen over te maken.”

Het traject duurde zes maanden, kon je daarna meteen aan het werk?

“Toen het einde van het traject naderde begon de spanning bij iedereen op te lopen. Er was vooraf gezegd: “Ga er niet vanuit dat je meteen een baan krijgt.” Het was duidelijk dat er niet voor iedereen plek was. Ik ging voor de zekerheid vast een beetje om me heen kijken. Ik vond radio heel interessant, maar ook Spuiten & Slikken was een van mijn favorieten. Ik besloot bij beiden een gokje te wagen en heb ze aangeschreven. Gelukkig hoefde ik niet te kiezen: ik mocht nog drie maanden verlengen bij de Academy in de richting van radio en later werd ik aangenomen bij Spuiten & Slikken. Ondanks dat ik geen enkele media achtergrond had is het me toch gelukt. Mijn gebrek aan ervaring maakte me soms onzeker, maar ook extra trots dat ik werd aangenomen.”

Inmiddels werk je op je 23e als presentator voor Kinderen voor Kinderen, dan is talent wel een goede omschrijving van jou..

“Wat ik vaak van mensen hoor is dat mijn energie heel aanstekelijk werkt. Dat vind ik heel leuk om te horen. Ik heb gemerkt dat het heel belangrijk is om te netwerken en veel met mensen te praten. Daarnaast doe ik alles met volle overtuiging. Ik zou anderen ook zeker aanraden de stap naar de BNNVARA Academy te zetten. Het heeft mij zoveel gebracht. Ik mag begin 2024 De Grote Show van Kinderen voor Kinderen presenteren in AFAS Live. Daar kijk ik ontzettend naar uit. Wat ik de afgelopen twee jaar heb mogen meemaken is gigantisch. Als dat een voorbode is voor de komende tien jaar zou dat geweldig zijn. Ik wil vooral een toffe maker blijven.”

De talentportretten zijn gemaakt door Jacq Roos fotografie

Bekijk hier de rest van de talenportretten

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn