“Ik heb veel moeten overwinnen om een succesvolle toekomst op te bouwen”
13 oktober 2022
Interviews, Professionals

“Ik heb veel moeten overwinnen om een succesvolle toekomst op te bouwen”

Jamaal Hussein

Freelancer presentator en programmamaker

Jamaal Hussein (27 jaar) is programmamaker en presentator. Hij groeide op als zwarte, homoseksuele jongen,  in een arm gezin, in een klein gelovig dorpje in Zeeland. In 2019 werd zijn talent ontdekt en mocht hij starten aan de BNNVARA Academy. Dit was het begin van zijn mediacarrière. Hij presenteerde programma’s als Spuiten en Slikken en CLUBHUB TV. Momenteel werkt hij als presentator en programmamaker voor diverse omroepen en mediabedrijven. Wij spraken hem over vroeger, zijn ambitie, drive, carrière en over zijn dromen.

Wat is jouw functie op het Media Park?

“Als ZZP’er heb ik mijn eigen onderneming sinds 2021. Dit betekent dat ik niet vast in dienst ben, maar zelf mijn opdrachten aanneem. Ik werk als presentator, redacteur, regisseur, programmamaker en camjo voor verschillende mediabedrijven en omroepen. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld mijn eigen documentaire serie Seks In De Scene voor Spuiten en Slikken bedacht en gemaakt. Ik deed voor dit programma de redactie, de regie én de presentatie. Ook voor Omroep Zwart heb ik dit jaar als redacteur, presentator en editor gewerkt aan een gloednieuw programma. Ik heb dus vaak meerdere functies, voor tijdelijke projecten.” 

Hoe ben je in de Mediabranche terecht gekomen? 

“Na mijn middelbare school ben ik gaan studeren op het ROC in Middelburg. Hier heb ik de opleiding Detailhandel afgerond. Vervolgens heb ik voor privédetective gestudeerd, maar deze opleiding heb ik niet meer kunnen afronden vanwege de BNNVARA Academy. In 2019 ben ik uit duizenden kandidaten geselecteerd om deel te nemen aan de BNNVARA Academy, als presentator en programmamaker. De BNNVARA Academy is een van de beste mediaopleidingen van Nederland, waarbij je door een intensief leer/werk traject wordt opgeleid tot een volwaardig mediamaker. Een jaar lang kreeg ik lessen, workshops en trainingen van de beste professionals in het vak. Daarnaast moest ik elke week een aflevering maken voor de online content van BNNVARA. Nadat ik dit traject succesvol heb afgerond, ben ik aan mijn volgende opleiding binnen BNNVARA begonnen, als documentairemaker. Ook dit traject heb ik binnen een jaar succesvol afgerond.” 

Wat vind je ervan om op het Media Park te werken?

“Aan de ene kant vind ik het heel bijzonder. Alle programma’s waar ik vroeger naar keek of graag voor wilde werken, kwamen ineens heel dichtbij. Ik kwam in een wereld terecht waar ik als jonge Zeeuw enorm ver weg van leek te staan, maar ik was er toch! Je vindt er zoveel creatieve mensen, mooie projecten en bovenal: KANSEN. Aan de andere kant vind ik het ook een hele heftige wereld. Een wereld die altijd door blijft gaan en waar er weinig ruimte is om fouten te maken. Het is een plek waar veel concurrentie is, waar kijkcijfers belangrijk zijn en waar je status als programmamaker telt. Gelukkig zijn hier alle kansen die je nodig hebt als mediamaker binnen jouw bereik. Netwerken, hard werken en je talent laten zien is het recept om een mooie carrière op te bouwen.” 

Wat is het meest bijzondere project waar je tot nu toe aan hebt gewerkt?

“Mijn documentaire serie Seks In De Scene is voor mij wel een hoogtepunt geweest. Het is zo mooi als jouw persoonlijke project tot leven komt en je daarmee iets kan bijdragen aan onze maatschappij. De serie gaat over de gevaren van online datingapps voor LGBTQIA+ jongeren. Zij maken namelijk vijf keer vaker gebruik van deze apps, maar lopen volgens onderzoek ook tientallen procenten méér kans om slachtoffer te worden van een misdrijf. Door deze documentaire serie te maken hoop ik andere jongeren te behoeden voor de gevaren van het online daten. In de serie vertel ik ook over mijn eigen eerste online date, waarbij ik werd aangerand door mijn date.” 

Wat is jouw levensmotto?

“ Diamonds are made of pressure, zeg ik altijd. Ik ben als zwarte homoseksuele jongen opgegroeid in een arm gezin, in een klein en gelovig dorpje in Zeeland. Ik heb enorm veel moeten doorstaan en overwinnen om een succesvolle toekomst op te bouwen. Maar dat heeft mij ook enorm sterk gemaakt en daardoor kan ik de hoge druk van de media beter aan; althans, dat denk ik! Ik geloof erin dat je een kwetsbaar verleden of eigenschap kan gebruiken als kracht. Je hebt daardoor meer motivatie om het goed te doen, omdat je nooit meer terug wilt naar die oude situatie.”

Wat zijn jouw interesses naast je werk? 

“Ik heb heel veel random interesses of hobby’s. Ik vind zingen, acteren, crime documentaires en politiek heel interessant en ik hou van mode en van planten. Tegenwoordig ben ik mij ook aan het verdiepen in speleologie en wil ik binnenkort onze Europese grotten gaan ontdekken.” 

Is er iets op carrièregebied wat je absoluut een keer zou willen doen? 

“Ik wil graag nog een keer meedoen aan Expeditie RobinsonWie Is De Mol? of een reality-serie zoals De Gouden Kooi of Big Brother. Als presentator wil ik graag een eigen talkshow presenteren, zoals Oprah Winfrey. Tot slot zou ik graag een hoofdrol willen in een actie of horrorfilm. Hoe vet zou het bijvoorbeeld zijn om eindelijk eens een gay superheld te mogen realiseren?”

Waar kan je echt van genieten?

“Familie, vrienden en mijn vriendje Martijn. Niets is voor mij belangrijker. Zij maken mij echt gelukkig en geven mij kracht om altijd te blijven vechten voor wat ik wil.” 

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn