“Alles is mogelijk als je laat zien wat je kan”
30 maart 2023
Interviews, Professionals

“Alles is mogelijk als je laat zien wat je kan”

Dieuwertje van der Hulst

Productieleider Khalid & Sophie

Dieuwertje van der Hulst (37) is productieleider van de bij BNNVARA-talkshow ‘Khalid & Sophie’. Sinds een halfjaar is ze daar in vaste dienst en zit ze helemaal op haar plek. “Wij zijn een actualiteitsprogramma, dus je bent heel erg afhankelijk van wat er speelt. Heel veel dingen gebeuren op de dag zelf nog, dus daar moet je op acteren. Maar dit houdt het ook zeker spannend en leuk.”

Welke opleiding heb je gedaan?

“Ik heb Media en Entertainment Management gestudeerd aan de Hogeschool Inholland in Haarlem. Ik wist niet zo goed wat ik wilde doen na de middelbare school en heb toen eerst een halfjaar de PABO gedaan. Daarna heb ik eerst nog anderhalf gewerkt en proberen uit te zoeken wat ik echt wilde. Toen een vriendin van mij vertelden over haar studie Media en Entertainment Management, heb ik mij gelijk ingeschreven.”

Wat houdt jouw functie als productieleider van Khalid & Sophie precies in?

“Ik ben productioneel verantwoordelijk voor de talkshow Khalid & Sophie. De eindredactie bepaalt de inhoud van het programma en ik ben meer faciliterend. Wij zorgen ervoor dat inhoudelijk alles door de redactie gemaakt kan worden. Dit begint bij het regelen van schetsen van het decor, zorgen voor de studio, catering en nog veel meer. Op dag niveau betekent dit bijvoorbeeld zorgen dat gasten in de studio kunnen komen en dat er een visagist is. Aller erop en eraan!”

Hoe ben je bij BNNVARA terecht gekomen?

“In mijn vierde jaar van mijn studie ben ik een half jaar naar het buitenland geweest voor mijn opleiding. Toen ik terugkwam ging ik op zoek naar een afstudeeropdracht en kwam toen een stageplek tegen die ik heel leuk vond, bij het toenmalige BNN. Ik kon daar stagelopen bij Spuiten & Slikken en heb mijn afstuderen tijdelijk uitgesteld. Na mijn stage heb ik allerlei productieklussen gedaan, ook bij andere bedrijven en omroepen. Sinds een halfjaar ben ik in vaste dienst bij BNNVARA als productieleider van Khalid & Sophie en zit ik helemaal op mijn plek.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Ik ben als productieleider vooral bezig met het overall management. Een gemiddelde werkdag begint voor mij om kwart over negen met een vergadering, waarin we een korte evaluatie doen van de uitzending van de vorige avond. We nemen dan ook meteen de show van die dag door en kijken wat er nog geregeld moet worden. Ik luister of er productioneel dingen niet kloppen of anders moeten. Daarna kijk ik of alles technisch goed is gegaan en of er nog dingen moeten voor de uitzending van die avond. Tegen de avond nemen we het draaiboek door en ben ik bij de repetitie om te kijken of alles goed gaat. Verder hou ik me gedurende de dag bezig met de budgetten, betaal ik de facturen, bel met de juridische afdeling en nog veel meer. Er gebeurt zoveel op een dag! En er zijn veel kleine dingetjes die je niet over het hoofd mag zien. Aan het einde van een dag denk ik vaak: ‘Ik heb zoveel gedaan vandaag, maar ik ben eigenlijk nergens aan toegekomen.”

Waar zitten volgens jou de grootste uitdagingen van het produceren van ‘Khalid & Sophie’? 

“Wij zijn een actualiteitsprogramma, dus je bent heel erg afhankelijk van wat er speelt. Heel veel dingen gebeuren op de dag zelf nog, dus daar moet je op acteren. Maar dit houdt het ook zeker spannend en leuk. Als er straks iets gebeurt, hebben we daar het liefst vanavond in de uitzending een expert voor die daarover kan vertellen. En als de show net even anders is dan normaal zorgt dat vaak ook voor een extra uitdaging. We hebben een keer een aflevering gehad waarbij er een varken in de studio aanwezig moest zijn of een orkest bestaande uit zesendertig man. Dat soort dingen zorgen altijd voor leuke uitdagingen! Vorig jaar hebben we ook een special uitgezonden vanuit Rotterdam, dit zijn voor mij de kersen op taart.”

Wat maakt dit werk zo leuk?

“De diversiteit aan taken. Als ik maar één ding zou doen, zou ik het heel saai vinden. Ik heb met heel veel personen en afdelingen te maken en dat maakt mijn werk zo leuk.”

foto: annemieke van der togt

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

“Als je net even harder moet lopen dan normaal. Ik word echt enthousiast als we speciale dingen moeten regelen of een bijzondere artiest in de uitzending hebben. Maar mijn hart gaat pas echt sneller kloppen van een special op locatie. Vorig seizoen hebben we dit dus vanuit Rotterdam gedaan, omdat Feyenoord in een finale stond. Het is een hoop geregel om alles te verplaatsen naar een andere locatie, maar die extra effort is het dubbel en dwars waard. Dat creëert een bijzondere energie bij het hele team. En 10 maart stonden we met een special op het Boekenbal en hebben we vanuit daar een hele leuke uitzending gemaakt. Iedereen wil graag dat zoiets slaagt en dat zorgt voor een positieve werksfeer. Dit zijn voor mij de leukste dagen!”

Wat is het meest bijzondere project waar je aan hebt gewerkt bij BNNVARA?

“Ik ga het nog een keer benoemen haha, maar bij Khalid & Sophie was dit voor mij echt de special vanuit Rotterdam. Voor iedereen was dit een topdag en alles kwam samen voor mij. Ook de uitzending over de dood van Queen Elizabeth was heel mooi. Alles sloot goed op elkaar aan; van de muziek tot aan de gasten. Als alles goed samenkomt, vind ik dat heel bijzonder. Wat ook ontzettend gaaf was om aan mee te werken was het eerste seizoen van het programma Pak de macht. Hier werkte ik voordat ik begon als productieleider van Khalid & Sophie. Het was iets totaal nieuws, we werkten in dat programma met allerlei animaties en greenscreens. Dit had ik nog niet eerder gedaan.”

Is er iets op carrièregebied wat je absoluut een keer zou willen doen?

“Oeh lastige vraag! Het lijkt me heel mooi als Khalid & Sophie een langdurig programma wordt. Het programma loopt nu tot eind april en na de zomer mogen we gelukkig ook weer terugkomen op de buis. Hopelijk herhaalt dat zich nog vaak en ben ik voorlopig nog wel even bezig met het programma. Mocht ik ooit bij een ander programma gaan werken, is er vast en zeker ook weer iets waar ik enthousiast van word. Elk programma zit anders in elkaar, heeft zijn eigen leerpunten en zorgt voor nieuwe uitdagingen. Maar als ik ooit overstap, dan wel weer als productieleider uiteraard!”

Hoe vind je het om op het Media Park te werken?

“Inmiddels helemaal gewend! Ik loop hier al een tijdje rond en ken het Media Park goed. Khalid & Sophie werd eerst uitgezonden vanuit Amsterdam en nu vanaf het Media Park. Het was even wennen aan de nieuwe omgeving voor veel van de medewerkers, maar het is leuk dat het ook op het park steeds meer begint te bruisen. En gelukkig vinden die talkshowgasten die eerst naar Amsterdam kwamen het geen probleem om nu naar Hilversum te komen. Het is fijn dat de dingen nu dichterbij zijn. Als er iets is met het licht of decor, zit hulp om de hoek.”

Waar mogen we jou ‘s nachts voor wakker maken?

“Liever niet haha, laat mij vooral slapen. Als ik toch wakker gemaakt moet worden, dan voor een lekkere vakantie. Het liefs ver weg met een lekker schijnende zon.”

Wat is jouw levensmotto?

“Doe je best. Als je iets doet wat je echt leuk vindt, zorg dan dat je er hard voor werkt en goed je best voor doet. En laat altijd zien wat je kan! Zelf ben ik via een stage doorgerold naar assistent, naar producer en uiteindelijk ben ik nu productieleider. Alles is mogelijk als je laat zien wat je kan. Mensen herinneren je als je goed je best doet en zijn daardoor sneller geneigd om je een keer te bellen voor een opdracht.”

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn