De droom van een tienjarige Koen de Laak komt uit
Interviews, Professionals

De droom van een tienjarige Koen de Laak komt uit

Koen de Laak

EMG

Voor Koen de Laak was het al in zijn tiende levensjaar duidelijk: “Ik wil cameraman worden.” Hij heeft daarvoor de juiste route bewandeld want inmiddels staat hij achter de grote lens. Via de opleiding AV Specialist ging hij stage lopen als Operationeel Assistent bij EMG op het Media Park. EMG levert nationaal en internationaal diensten op het gebied van televisie- en mediaproducties. De rol van operationeel assistent is bij EMG dé kweekvijver voor aanstormende talenten. Een halfjaar later werd Koen in dienst genomen in dezelfde functie en als talent steeds meer richting de camera gedreven. De nog maar 20-jarige Koen gaat langzaam over van Operationeel Assistent naar Cameraman. 

Hoe was het in de zogenoemde ‘kweekvijver voor talenten’? 

“Ik heb ontzettend veel kunnen leren. Als we bij EMG naar een klus gaan ben je als operationeel assistent verantwoordelijk voor al het materiaal. Dat begint ’s ochtends met inladen, daarna op locatie alles bekabelen en klaarleggen en aan het einde van de dag moet alles weer mee terug. Het is de bedoeling dat de operationele assistenten dat aansturen. Dat klinkt als een lullige job, maar ook daar leer je veel van. Hiernaast mag en kan er nog veel meer. Aan het begin kregen we veel opleidingen. Eerst een dagje een voetbalstadion bekabelen, daarna een dagje techniek. Een andere keer leer je wat een lens allemaal doet of het bekabelen over een weg heen via bomen. De meest uiteenlopende taken moeten worden gedaan en dat maakt het heel interessant. “Uiteraard krijgen we hier hele goede begeleiding bij.”

Je wist al snel welke kant jij op wilde, wat is je ultieme droom?

“Ik was pas tien jaar oud toen ik een werkstuk maakte over camerawerk bij sport en televisie. Wat dat betreft was ik er vroeg bij. Na mijn stage en dienst als assistent word ik nu ingewerkt als cameraman. Het mooiste om te doen vind ik sportwedstrijden of entertainment programma’s filmen. Bij EMG doen we veel voetbal, hockey en andere sporten. Op een WK voetbal een mooi shot maken waar vervolgens honderden miljoenen mensen naar kijken lijkt mij een magisch moment. Datgene wat ik gefilmd heb zou dan de wereld over gaan. Dat is een droom. Maar het Nederlands elftal vastleggen tijdens een oefenwedstrijd in Nederland lijkt me ook al fantastisch. Die kans is wat groter.”

Je wordt gezien als groot talent, wat zou je willen meegeven aan anderen met veel interesse in camerawerk?

“Allereerst heel leuk dat mensen mij zien als talent. Het is fijn dat ik binnen EMG mag doorstromen, dat betekent dat er iets goed gaat. Maar ik zie mezelf meer als iemand die veel wil leren en hard werkt. Het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ik kijk heel veel naar mensen die goed zijn in hun vak en daar probeer ik van te leren. Als assistent ging ik vaak achter een cameraman zitten. Welke shots maakt diegene en waarom? Leren is doen. Neem eigen initiatief, er is veel meer mogelijk dan je denkt.”

De talentportretten zijn gemaakt door Jacq Roos fotografie

Bekijk hier de rest van de talenportretten

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn