Angelique de Vries (NPO): “Het is bij ons echt hollen of stilstaan”
17 mei 2023
Interviews, Professionals

Angelique de Vries (NPO): “Het is bij ons echt hollen of stilstaan”

Angelique de Vries

Producent en Gastenproducer

Angelique de Vries is Producent van ‘Dit Was Het Nieuws’ en Gastenproducer bij ‘Tijd voor MAX’. Wij vroegen haar naar haar werkzaamheden en hoe zij het vindt om op het Media Park te werken. Angelique: “Elke opnamedag is weer anders, het is nooit vervelend.”

Wat was je eerste mediabaan(tje)?

“Ik ben op mijn achttiende begonnen als Fellowship Officer bij het opleidingscentrum van de Radio Nederland Wereldomroep. Ik heb daar van alles geregeld voor buitenlandse studenten die op cursus kwamen in Hilversum, zoals het stroomlijnen van aanmeldingsformulieren, regelen van beurzen, zak- en kleedgeld en het maken van doktersafspraken. In 1992 kwam ik op het Media Park en begon ik op de productieafdeling van de TROS. Daar heb ik aan veel leuke tv-opnames mogen meewerken.”

Wat houdt jouw huidige functie precies in?

“Als Producent van ‘Dit Was Het Nieuws’ zorg ik dat alle benodigde faciliteiten voor de tv-opnames geregeld worden, zoals studio’s, technische crew, publiek, catering, gasten, etc. Dit doe ik al sinds 1996 samen met eindredacteuren Koos Terpstra en Eric van Sauers. Daarnaast regel ik een deel van de gasten en optredens bij ‘Tijd voor MAX’.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Dat is heel wisselend. Op maandag ben ik vaak bezig met het clearen van fotorechten voor de redactie. Op woensdag, de opnamedag van ‘Dit was het nieuws‘, ben ik in de ochtend bezig met alles voorbereiden voor de redactievergadering. Verder zorg ik er vooral voor dat alles de hele dag in de studio soepel verloopt. Ik werk al 27 jaar samen met mijn vaste productieassistent Knud Wiedeman. Hij houdt alles op de vloer in de gaten en ik ben meer achter de schermen bezig.

Wat maakt dit werk zo leuk?

“Elke opnamedag is weer anders, het is nooit vervelend. Het is bij ons echt hollen of stilstaan. En het feit dat we al zoveel jaren met een vaste crew werken, bestaande uit (eind)redactie, presentatie, productie, regie, EMG en Chain, maakt het nog leuker. We maken dit programma echt met z’n allen.”

Wat zijn de belangrijkste trends die je momenteel ziet in jouw vakgebied?

“Het grote verschil met de beginjaren is dat we nu bijna alles digitaal doen op het gebied van het aanleveren van materialen en in onderlinge communicatie. Dat scheelt enorm veel tijd: Iedereen stuurt materialen door naar een gezamenlijke server, waar iedereen bij kan. Vroeger gingen er mappen met krantenknipsels en foto’s heen en weer. Ook werkt de redactie nu real time in het script waardoor alles veel sneller en accurater gaat. Er is technisch ook steeds meer mogelijk. Dat blijft me verbazen. Alleen het decor is al 27 jaar hetzelfde, met een handmatig draaisysteem en fotoborden die elk seizoen een update krijgen naar de actualiteit.”

Waar word je werktechnisch écht enthousiast van / Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

“Als je ziet dat op zo’n opnamedag alle disciplines bij elkaar komen en dat alles dan in elkaar klikt.”

Wat is het leukste/gaafste/meest bijzondere project waar je tot nu toe aan hebt (mee)gewerkt?

“Naast ‘Dit Was Het Nieuws’, heb ik drie keer een prachtig Eurovisie-project mogen produceren: het ‘Eurovision Magic Circus’. Dit is een tv-show waar kinderen tussen de 7 en 14 jaar uit verschillende landen circusacts uitvoerden. Wij hebben toen vanuit Nederland met kinderen in een prachtig circus in Genève gestaan. Ik heb nog steeds contact met een aantal van deze talenten die inmiddels flink aan de weg timmeren op hun eigen gebied (illusionist, jongleur, acrobatiek). Ook heb ik voor het programma ‘Verrassend Buitenland’ prachtige landen kunnen bezoeken!”

Is er iets op carrièregebied wat je absoluut een keer zou willen doen of aan mee zou willen werken?

“Ik denk het Eurovisiesongfestival of een ander groot live-project. Tussen de werkzaamheden van ‘Dit Was Het Nieuws’ door ben ik vier dagen per week aan het werk bij ‘Tijd voor MAX’ als gastenplanner en ook dat vind ik superleuk om te doen.

Hoe vind je het om op het Media Park te werken?

“Voor mij (woonachtig in het Gooi) is het Media Park heerlijk om te werken, het is lekker dicht bij huis. Ik heb vaak overleg met EMG en dat zit naast de studio’s waar ik werk dus dat is ook erg fijn. Er zijn ook altijd voldoende parkeerplekken, maar je ziet wel dat er steeds meer plekken nodig zijn voor elektrische auto’s.”

Wat is jouw levensmotto?

“Leven en laten leven. Laat iedereen in zijn of haar waarde ook als dat afwijkt van jouw principes en ideeën.”

Heb je (opmerkelijke) hobby’s of interesses?

“Haha, mijn kinderen zouden zeggen bingo spelen, een overblijfsel van de corona-periode waar dat mij online nog wat vermaak gaf. Ik ga ook graag uit eten met vrienden en heb warme banden met een popkoor waar ik de regie doe voor hun grote concerten.”

Wat zijn jouw toekomstdromen?

“Ik heb geen bijzondere toekomstdromen. Zakelijk gezien hopelijk nog heel lang te blijven werken aan ‘Dit Was Het Nieuws’ en bij ‘Tijd voor Max’. Op het gebied van mijn privéleven genieten van mijn kinderen en hun relaties. Kijken hoe ze hun toekomstplannen en levens inrichten!”

Lees hier meer interviews van de Media Parkers

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn