“Ik loop niet graag achter de meute aan, ik neem ze eerder mee op sleeptouw”
28 september 2022
Interviews, Ondernemers, Professionals

“Ik loop niet graag achter de meute aan, ik neem ze eerder mee op sleeptouw”

David de Boer

Mede - eigenaar David's

Of je nou je laptop openslaat en rustig wilt werken of uitgebreid komt dineren, David’s is dé nieuwe hotspot op het Media Park voor elke gelegenheid. Wij spraken met David de Boer (34), eigenaar van David’s bar & restaurant, over zijn passie voor de horeca, zijn roots en over zijn nieuwe aanwinst op het Media Park. 

Naast David’s heb je nog een restaurant in Hilversum, Paisan, David’s Catering en bestierde je afgelopen zomer ook nog eens David’s Taco Pop Hub. Waar komt jouw passie voor de horeca vandaan?

“Waar veel mensen om mij heen hun hele leven op zoek zijn naar iets wat ze leuk vinden, wist ik vrijwel direct dat ik voor de horeca geboren ben en ik zie mezelf ook niet heel snel meer iets anders doen. Ik kom uit een horeca gezin, dus vanaf mijn vijftiende werk ik al in de horeca. Eerst natuurlijk als bijbaantje, vanaf mijn negentiende ben ik dat fulltime gaan doen. Ik wilde rechten gaan studeren of iets in de sales gaan doen. Op het moment dat ik achttien werd, ben ik eerst een jaar gaan werken, met het idee daarna een keuze te maken over wat ik zou gaan doen. Maar als snel vond ik mijn draai in de horeca; ik was er goed in en vond het leuk. Rond mijn 21ste wist ik zeker dat ik verder wilde in de horeca en werd ik bedrijfsleider van het restaurant waar ik werkte. Hier ontstond het idee voor mijn eigen restaurant.” 

 

Wat heb je voor opleiding gedaan?

“Ik zat op het tweetalig VWO en ik kon eigenlijk best wel goed leren. Maar ik had totaal geen focus. De dingen die ik leuk vond, daar was ik heel goed in, maar als iets mij niet interesseerde, haalde ik gerust een 1. Ik denk eerlijk gezegd wel dat ik een vorm van ADHD heb. Die drukke kant van mij komt in het horeca vak juist heel goed van pas. Daardoor heb ik een bepaalde hyperfocus en kan ik snel schakelen wanneer iets anders gaat dan verwacht.”

 

Je bent ontzettend ondernemend, waar komt dit vandaan? 

“Ik vind het leuk om iets op te bouwen. Als kind vond ik het al leuk om dingen te organiseren, was ik altijd aanvoerder van het voetbalteam en ik pak graag de leiding over alle mogelijke projecten. Ik loop niet graag achter de meute aan, ik neem ze eerder mee op sleeptouw. Toen ik nog voor een werkgever werkte, merkte ik dat ik best eigenwijs was. Ik trok altijd mijn eigen pad en had mijn eigen stijl als bedrijfsleider, dus ondernemen past ook wel bij me.”

 

David’s is nu een kleine drie weken open, wat zijn de reacties tot nu toe?

“Het Media Park is lyrisch, mensen vinden het echt te gek dat we hier zitten. En dat snap ik ook; er was hier nog geen eetgelegenheid zoals David’s. Bij Bar Boon kun je lekkere broodjes halen, maar het is fijn dat mensen nu ook de keuze hebben om iets uitgebreider te lunchen. Je kunt eindelijk met je collega’s op stap en zakelijke klanten ergens uitnodigen. David’s is dé centrale ontmoetingsplek op het Media Park en dat is precies wat we wilden creëren. Het menu heeft voor ieder wat wils, er staan gerechten op voor elke portemonnee en voor elke laag van de bevolking. Je kan hier zo simpel en zo luxe eten als wilt.”

 

Hoe kwam je op het idee voor een horecazaak op het Media Park? 

“Dat idee is twee jaar geleden ontstaan tijdens een gesprek met Tim Sleegers, de directeur van het Media Park. Hij vroeg mij een idee voor een horecagelegenheid op het Media Park te pitchen. Dat idee viel direct in de smaak, we zijn niet meer van dat plan afgeweken. Het is best een grote ruimte, daarom hebben we gekozen voor een hele grote bar in het midden, om de ruimte iets te breken. Ik loop al een tijdje mee in de horeca van Hilversum, dus ik weet dat borrels in de smaak vallen. De restaurant functie vind ik ook erg belangrijk. Door alle hoekjes en verschillende functies van David’s (het bar gedeelte, á la carte menu en de Chef’s Table), kunnen wij heel makkelijk verschillende doelgroepen tegelijk ontvangen.”

 

Wat maakt deze plek aantrekkelijk?

“Het is een fijne plek om te werken of juist even een pauze in te lassen, iedereen is welkom bij David’s. We hebben nu al een paar avonden achter elkaar verschillende groepen tegelijkertijd binnen gehad. Een mengelmoes van restaurant gasten die uitgebreid komen dineren tot aan publiek van De Avondshow met Arjan Lubach, die allemaal een cappuccino willen drinken om negen uur ’s avonds. Dat maakt het soms even hectisch, maar ik vind het prachtig dat iedereen nu al naar David’s komt.”

 

Jullie serveren American Southern Soul Food. Waarom heb je gekozen voor de Amerikaanse keuken?

“Vanwege mijn roots; ik ben namelijk half Amerikaans. De Amerikaanse keuken wordt vooral gezien als vet en groot. Dit is deels misschien wel waar, maar de Amerikaanse keuken heeft ook hele gave gerechten en is tegelijkertijd ontzettend internationaal. De Amerikaanse geschiedenis gaat niet heel ver terug en de Amerikaanse bevolking bestaat voornamelijk uit immigranten die allerlei culturen hebben meegenomen. Dat maakt die keuken nou juist zo interessant, je kunt er ontzettend veel mee. Ik zag veel gelijkenissen en mogelijkheden die goed aansluiten op de wensen van het Media Park.” 

 

Staan er nog bijzondere dingen op de agenda de komende tijd bij David’s? 

“We zijn met ontzettend leuke dingen bezig. Zo zijn we nu druk met het organiseren van een groot Halloween-feest. We zijn ook van plan om een Thanksgiving-diner te organiseren, alle Nederlandse WK-wedstrijden gaan we uitzenden en later dit jaar komen er ook kerstborrels en -lunches. A lot more to come, waar ik hopelijk binnenkort meer over kan vertellen. Volgend jaar zomer gaan we uitbreiden met een terras, dan wordt het Joop van den Endeplein meteen een stuk gezelliger.”

 

Waar droom je van?

“Ik zou het leuk vinden als we naast een bomvolle zaak tijdens de lunch, ook ’s avonds een bruisende plek van David’s kunnen maken, waar iedereen wil zijn. Ik zie nu al veel terugkerende gasten, die eerst waarschijnlijk ergens buiten het Media Park gingen lunchen of dineren. Ik ga hier nu met volle energie in en over een jaartje kijken waar we staan.”

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn