SLAM! en Sublime verdwijnen van FM, DPG Media lanceert nieuwe zender

Nieuws

12 juli 2023
Business

SLAM! en Sublime verdwijnen van FM, DPG Media lanceert nieuwe zender

DPG Media introduceert naast Qmusic een ‘nieuw radiomerk’, Talpa krijgt drie FM-frequenties met Radio 10, Radio 538 en Sky Radio en er komt een nieuw financieel radiostation in de ether. Dat is de uitkomst van de veiling voor de radiofrequenties die dinsdag begon.

Voor liefhebbers van Qmusic verandert er niets: de zender blijft na 1 september op dezelfde frequentie uitzenden. Wel heeft DPG Media, de eigenaar van Qmusic, een extra zender weten te bemachtigen.

Er gaan al maanden geruchten dat DPG Media met radiozender JOE naar Nederland wil komen. In België is dat een populaire zender waar hits vanaf de jaren tachtig worden gedraaid. Een woordvoerder wil daar nu niks over kwijt: “De exacte invulling van de zender volgt in een volgend stadium.” Hoe die invulling er ook uitziet: de zender zal te horen zijn op de oude plek van Radio 10.

Die zender verdwijnt niet. Radio 10 krijgt van Talpa een plek op de oude frequentie van Radio Veronica. Via Talpa blijven ook Sky Radio en Radio 538 gewoon te horen op de FM.

SLAM! en Sublime verdwijnen van FM, Radio Veronica en 100%NL blijven

Twee zenders verdwijnen: SLAM! en Sublime zijn na deze veiling niet meer te horen op de FM, slechts nog digitaal. Uitgever Mediahuis heeft besloten Radio Veronica en 100%NL de twee aangekochte plekken te geven.

Financial News Radio is de grote onbekende nieuwkomer die op de frequentie van Sublime (Mediahuis) gaat uitzenden. Achter de zender zit zakenman Joost Zuurbier die ruim 6 miljoen voor het kavel betaalde. De invulling van de zender is nog onbekend.

De vraag om de veiling kwam van KINK, maar het is de radiozender niet gelukt om een kavel te bemachtigen. KINK was het niet eens met het eerdere besluit van het kabinet om de vergunningen te verlengen. De zender vond dat nieuwkomers het recht hebben om mee te doen aan een herverdeling die iedereen gelijke kansen biedt. De rechter ging daarin mee, maar voor KINK heeft de veiling dus niet de gewenste resultaten opgeleverd.

Veiling heeft 152,8 miljoen euro opgeleverd

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) maakte de uitslag van de veiling vrijdagochtend bekend. Radiozenders konden bieden op verschillende kavels om mee te dingen naar een FM-frequentie voor de komende twaalf jaar. Daar is ook een DAB+-frequentie aan gekoppeld. DAB+ is alleen digitaal (digitale radio’s) te ontvangen.

De veiling heeft volgens Adriaansens 152,8 miljoen euro opgeleverd. De nieuwe FM-vergunningen gelden wettelijk vanaf 1 september dit jaar.

De nieuwe verdeling van de FM-frequenties

 1. Talpa Radio, 101 FM en DAB+ (was en blijft Sky Radio)
  2. Talpa Radio, onder andere 103.0/103.2 FM en DAB+ (was Radio Veronica, wordt Radio 10)
  3. DPG Media, 100.4 FM, 100.7 FM en DAB+ (was en blijft Qmusic)
  4. Business Nieuws Radio, onder andere 91.3/100.1 FM en DAB+ (was en blijft BNR)
  5. Mediahuis, onder andere 91,1/95.2 FM en DAB+ (was SLAM!, wordt Radio Veronica)
  6. Talpa Radio, 102 FM en DAB+ (was en blijft Radio 538)
  7. DPG Media, onder andere 103.8/104.1 FM en DAB+ (was Radio 10, wordt een nieuwe zender)
  8. Financial News Radio, onder andere 90.5/90.7 FM en DAB+ (was Sublime)
  9. Mediahuis, onder andere 104.4/104.6 FM en DAB+ (was en blijft 100% NL)

Bron: NU.nl

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws