Studenten XR Lab helpen blinde golfer met slimme bril aan meer zelfstandigheid

Nieuws

3 november 2022
Innovation

Studenten XR Lab helpen blinde golfer met slimme bril aan meer zelfstandigheid

Studenten van het XR Lab op het Media Park doen een revolutionaire uitvinding. Zij ontwikkelden voor de blinde golfer Ronald Boef uit Bovenkarspel een speciale toepassing voor de Google glass bril, die in theorie veel blinden aan meer zelfstandigheid moet kunnen helpen. 

Ronald Boef tikt aan de zijkant van zijn ‘slimme bril’. ‘Course one, De Goyer’ en ‘Distance’, klinkt het op de eerste hole op de golfbaan in Eemnes. Hij weet na het antwoord precies hoeveel meter hij nog moet afleggen tot aan de vlag. De innovatieve toepassing van zes stagiaires van XR Lab – een onderdeel van het Media College Amsterdam – helpt de blinde golfer aan meer zelfstandigheid én vrijheid op de golfbaan.

XR Lab is het leerbedrijf van het Media College. Zij maken opdrachten om technologische oplossingen te zoeken, die in de praktijk tot uiting gebracht worden. Vanuit partner Infomar uit Purmerend kwam het verzoek om een hulpmiddel te ontwikkelen, die Ronald meer zelfstandigheid op de golfbaan zou bezorgen.

Grapjes toevoegen

Nils Visser is één van de zes studenten die zich over dit vraagstuk boog. Zijn eerste reactie: “Hoe gaan we dit in vredesnaam  doen?” Maar tot zijn verbazing kwamen ze al vrij snel verder. “Eerst hebben we vragen toegevoegd en niet veel later konden we via GPS afstanden tot een hole berekenen. Toen we nog tijd over hadden, hebben we ook nog grapjes toegevoegd aan de bril. Dus als er ‘joke’ wordt gezegd, dan volgt er een mop.”

Het prototype wordt al enige tijd uitgeprobeerd door proefkonijn Ronald Boef, die bij de beste blinde golfers van de wereld hoort. Volgend jaar maart doet hij een serieuze gooi naar de wereldtitel. Ronald ontvangt veel informatie van de bril door het gebruik van vaste termen, zoals afstand, weersomstandigheden of obstakels op de hole. “Ik kan mij door de bril beter op mijn spel concentreren, dus het helpt mij zeker. En daarnaast is het de bedoeling dat het andere blinden meer zelfstandigheid en vrijheid gaat geven”, zegt Boef.

Niet alleen op het gebied van golf en andere sporten is de bril innovatief. “De bril kan het dagelijks leven voor een blind persoon veel gemakkelijker maken”, zegt Nils Visser. “Bijvoorbeeld als het gaat om de weg naar de supermarkt. De bril kan dan aangeven of je naar links of naar rechts moet, of dat er een stoplicht staat.”

Het wachten is op een bedrijf die het werk van de studenten voortzet. Nils: “Als wij dit met zes stagiaires al kunnen maken, dan kunnen bedrijven met meer ervaring hier dieper op ingaan en kwalitatief een beter product maken.”

Ondertussen sluit Boef hole 1 af met een par. Nu nog wordt Ronald op en rond de baan begeleid door vader Rein, zijn ‘daddy en caddy’, van wie hij een goedkeurend vuistje ontvangt. Kan hij binnenkort thuisblijven? “Nee, deze bril zet nog niet de club bij de bal neer, dus ik kan nog niet zonder hem.” Met een lach: “Dat is wellicht de volgende stap.”

Bron: NH Nieuws

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws