Make IT Work de ideale carrière-switch voor Hilde en Sascha
Interviews, Professionals

Make IT Work de ideale carrière-switch voor Hilde en Sascha

Hilde Lijzenga & Sascha Wernars

Make IT Work

Nog geen jaar geleden nam Hilde Lijzenga (30) ontslag als verpleegkundige in de zorg. Nu staat ze aan het begin van haar nieuwe carrière in de IT na een omscholingstraject bij Make IT Work op het Media Park in Hilversum. Ook Sascha Wernars (39) maakte na 19 jaar in de horeca werken de keuze om zich te laten omscholen. Make IT Work is een uniek opleidingstraject van de Hogeschool van Amsterdam, om talenten zonder specifieke IT-achtergrond om te scholen tot IT’er. Tot op de dag van vandaag hebben Hilde en Sascha geen spijt van deze opvallende overstap. 

Dat is nogal een omscholing, hoe kwam je op dit idee, Hilde?

“Het werk als verpleegkundige gaf me geen energie meer. Ik heb ontslag genomen en even een half jaar de tijd gepakt om goed na te denken wat ik wilde. Ik heb veel met mensen in mijn omgeving gepraat en daar kwam uiteindelijk deze omscholing uit voort. Als kind was ik altijd al bezig met websites bouwen en andere technische dingen. Mijn vader en zus zijn ook programmeur. Het heeft er altijd al wel ingezeten, maar ik had er nooit eerder serieus over nagedacht. Dat komt denk ik door een gebrek aan rolmodellen en misschien nog te weinig vrouwen in het vak.”

Neem mij eens mee in zo’n traject, hoe gaat zoiets?

Hilde: “Het bestaat uit twee onderdelen. Het eerste half jaar ga je fulltime de schoolbanken in. In de lessen zitten alleen maar gemotiveerde studenten, want iedereen doet het echt voor zichzelf. Dat geeft een prettige werksfeer. Het is echt een spoedcursus om zoveel mogelijk bekwaam aan het werk te kunnen. Daarna volgen zes maanden waarin je aan het werk bent. Die tweede fase start binnenkort voor ons. Dan begint het echte werk. Ik heb er veel zin in, maar tegelijkertijd vind ik het spannend. Ik heb nog nooit een kantoorbaan gehad.”

Sascha: “Ik vind vooral het samenwerken in de groep erg prettig. Aan het begin dacht ik dat ik de opleiding vooral vanuit huis zou doen, maar door de positieve groepsdynamiek zitten we minimaal drie keer per week bij elkaar. Juist van elkaar kun je veel leren.”

Meteen worden jullie gezien als talent, herken je dat?

Sascha: “Ik merk het. Dat is altijd leuk. Ik merk wel dat het me ligt en dat ik er ook plezier in heb. Die twee factoren zullen met elkaar te maken hebben. Tot nu toe loopt alles gesmeerd. Het mooie aan dit vak is dat je nooit uitgeleerd ben. We moeten meegroeien met de ontwikkeling in de IT.”

Hilde: “In de komende jaren moet blijken waar mijn talenten daadwerkelijk liggen, want deze opleiding is vrij breed. Websites bouwen en daar een beetje mee puzzelen zijn dingen die ik goed kan. Vooral het oplossen van problemen geeft mij veel werkplezier die ik als verpleegkundige was verloren. Ik hoop dat ik over tien jaar nog steeds een baan heb waar ik zoveel energie van krijg en waar ik me kan blijven ontwikkelen.”

Zouden jullie zo’n omscholing andere ook aanraden? 

Sascha: “Een absolute aanrader. Het idee dat je na jaren stilstand weer opnieuw in je eigen kennis en kunde kan investeren is prachtig. Er is zoveel mogelijk, niemand hoeft te lang in een baan te blijven hangen.”

Hilde: “Er viel een last van mijn schouders af toen ik eraan begon. Ik heb geen moment spijt van deze uitzonderlijke carrière switch. Ik vind het heel bijzonder en wil er helemaal voor gaan. Omscholen geeft me ook een bepaald gevoel van vrijheid. Dat je elk moment iets  anders zou kunnen gaan doen. Misschien ben ik over tien jaar wel boswachter, haha.”

De talentportretten zijn gemaakt door Jacq Roos fotografie

Bekijk hier de rest van de talenportretten

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn