De nieuwe werkelijkheid van virtual production

Nieuws

10 november 2022
Innovation

De nieuwe werkelijkheid van virtual production

Sommige nieuwe technologieën en concepten leiden jarenlang een sluimerend bestaan voordat ze een echte doorbraak beleven. Denk maar aan de tablet of podcasts. Zoiets is aan de hand met virtual production in tv, video en film. De technologie is nu ‘hot’ en heeft tijdens de pandemie de eerste stappen gezet op weg naar volwassenheid. Ineens lijkt iedereen het volle potentieel te zien.

Binnenkort vindt het nieuwe Cross Media Café ‘Virtual Production’ plaats. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder virtual production? Zoals zo vaak bij dit soort begrippen in de digitale wereld – neem de metaverse – is ook bij virtual production niet altijd duidelijk wat er mee wordt bedoeld. In de loop der jaren is de term nogal losjes gebruikt en zijn er verschillende definities in omloop.

Definitie van virtual production

De meest gangbare is dat het een combinatie is van fysieke en digitale platformen in een real-time film- of video-omgeving. Bij virtual production worden die platformen samengevoegd om tijdens opnames virtuele decors en omgevingen te creëren. Dat zorgt voor meer flexibiliteit en creativiteit bij producties, omdat het niet nodig is om alles fysiek te bouwen of de crew naar fysieke locaties te brengen.

Ook kunnen sommige processen virtueel plaatsvinden, waardoor mensen op afstand kunnen werken. De technologie varieert van motion capture met real-time feedback van digitale dubbelgangers en virtuele werelden, tot de nieuwste ontwikkelingen in LED-enscenering, waarbij camerabewegingen zijn gesynchroniseerd met computergegenereerde decors.

Ben je benieuwd naar wat is er eigenlijk nodig voor virtual production en wat de volgende volgende stap wordt? Lees dit artikel dan verder via Media Perspectives.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws