Nederland streamt anders dan ooit

Nieuws

21 juli 2025
Business

Nederland streamt anders dan ooit

Nederlanders kijken steeds meer via streamingdiensten, en doen dat ook op een andere manier dan voorheen. Tijdens een event van Bindinc. deelden Rutger Tuit (YouTube) en Branco Scherer (Bindinc. Video Insights) opvallende inzichten over het snel veranderende kijkgedrag. De grote conclusies: we streamen vaker, langer, switchen sneller van platform en accepteren steeds vaker advertenties.

In het eerste kwartaal van 2025 keek 79% van de Nederlanders naar series of films via een streamingdienst – een stijging ten opzichte van 75% een jaar eerder. Tegelijk neemt ook het gebruik van streamingabonnementen mét advertenties toe. Sinds oktober 2024 is het aantal gebruikers met zo’n advertentie-abonnement met 60% gegroeid. Vooral jongeren uit Gen Z kiezen hiervoor, omdat het een goedkoper alternatief is.

Minder ‘snackers’, meer ‘bingers’

Opvallend is de verschuiving in hoe we kijken. Waar eerder veel mensen 1 of 2 afleveringen in een paar dagen bekeken (de zogenaamde snackers), groeit nu juist de groep die 10 afleveringen of meer kijkt in korte tijd (bingers). Ook het aantal steady streamers (3–9 afleveringen in 3 dagen) neemt toe. Deze ontwikkeling is gunstig voor streamers, die zo meer kijktijd en binding realiseren.

Switchgedrag: meer diensten per jaar, niet per maand

Hoewel uit recent onderzoek blijkt dat 41% van de Nederlanders op jaarbasis 4 of meer streamingabonnementen heeft, betekent dat niet dat we steeds méér diensten tegelijk gebruiken. Volgens Bindinc. ligt het aantal actieve abonnementen per persoon nog steeds stabiel rond de 2,5 per maand. De stijging zit vooral in het sneller wisselen tussen diensten. Scherer: “De strijd om de kijker wordt feller – je moet telkens opnieuw de aandacht winnen.”

YouTube als grote speler op het grote scherm

Ook YouTube groeit stevig mee. De videodienst bestaat inmiddels 20 jaar en is volgens Rutger Tuit uitgegroeid tot een van de grootste spelers in het videolandschap. “Gemiddeld kijken Nederlanders 70 minuten per dag naar YouTube-content. En 6,5 miljoen mensen kijken via hun televisie – een platform waarop YouTube het snelst groeit.” In 2024 steeg de kijktijd op tv met maar liefst 30%.

Die ontwikkeling maakt YouTube niet alleen een concurrent van socialmedia-platforms, maar ook van traditionele tv-zenders en streamingdiensten. “YouTube is volwassener en professioneler geworden”, aldus Tuit. “We concurreren om kijktijd en aandacht. En die concurrentie speelt zich steeds vaker af op het grote scherm in de woonkamer.”

De videomarkt is daarmee volop in beweging. Niet alleen het wat en wanneer, maar ook het hoe en waarop verandert razendsnel. Eén ding is zeker: kijkers hebben de regie meer dan ooit zelf in handen.

Bron: Bindinc. VOD Insights

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws