EO-serie ‘De Joodse Raad’ wint Zilveren Nipkowschijf

Nieuws

14 juni 2024
Nieuws & Events

EO-serie ‘De Joodse Raad’ wint Zilveren Nipkowschijf

In het Ketelhuis in Amsterdam is de historische dramaserie ‘De Joodse Raad’ van de EO donderdag bekroond met de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf. Deze jaarlijkse prijs wordt toegekend door Nederlandse mediajournalisten en tv-recensenten. Dit is de eerste keer dat de EO deze prijs wint.

De serie, onder regie van Paula van der Oest en geproduceerd door Levitate Film, werd vanaf 10 maart uitgezonden op NPO 1. Met hoofdrollen van Pierre Bokma, Malou Gorter, Monic Hendrickx en Jack Wouterse, trok de serie wekelijks meer dan een miljoen kijkers en heeft inmiddels ruim twee miljoen streamstarts. Het scenario, geschreven door Roos Ouwehand en Paul-Jan Nelissen, is gebaseerd op het boek van journalist Hans Knoop over de Joodse Raad.

Arnoud Bruinier, eindredacteur drama van de EO, reageerde enthousiast op de prijs: “Als EO zijn we enorm vereerd met de Nipkowschijf voor De Joodse Raad. Er is intensief aan de serie gewerkt met veel liefde en toewijding. De serie vertelt een urgent verhaal over wat er kan gebeuren als het kwaad stap voor stap meer ruimte krijgt. Ik ben dankbaar dat mediajournalisten en tv-recensenten hun waardering hebben getoond.”

De jury prees De Joodse Raad als een monumentale dramaserie over de Shoah, met een subtiel script dat de gecompliceerde keuzes van Raadsvoorzitter David Cohen (Pierre Bokma) en zijn dochter Virrie (Claire Bender) belicht. De serie richt zich op de dagelijkse dilemma’s van gewone mensen en roept discussie op over een ongemakkelijk hoofdstuk in de geschiedenis.

Na de start in maart regende het positieve recensies. Het Parool noemde de serie “een oncomfortabele en verpletterende kijkervaring”. De Volkskrant gaf vijf sterren en omschreef de serie als “een mijlpaal in onze seriegeschiedenis”. Angela de Jong van het AD schreef: “Het is het beste en indrukwekkendste dat afgelopen jaar op tv was.”

Op verzoek van kijkers en docenten ontwikkelde de EO samen met de NPO lesmateriaal bij de serie, dat nu beschikbaar is voor scholen. Hiermee leren leerlingen over de historische Joodse Raad en de moeilijke keuzes tijdens een oorlog. Om de educatieve impact te vergroten, blijft aflevering 1 langer gratis beschikbaar via NPO Start.

De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat sinds 1961 uit televisiecritici en mediajournalisten van diverse Nederlandse dagbladen.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws