Radio en televisie blijven ijzersterke kanalen in het medialandschap. Maar wanneer kies je voor welk medium en hoe zet je ze effectief samen in? Ster zet de verschillen én voordelen op een rij.
Radio is diep verweven met het dagelijks leven van miljoenen Nederlanders. Of het nu in de auto, op de werkvloer of tijdens het sporten is: de publieke radiozenders bereiken wekelijks maar liefst 7,4 miljoen luisteraars. Daarmee is radio een krachtig en flexibel medium dat snel in te zetten is en relatief lage productiekosten kent.
Ook televisie biedt adverteerders een enorm bereik. De publieke tv-zenders trekken wekelijks 7,3 miljoen kijkers. Dankzij de combinatie van beeld en geluid biedt tv de mogelijkheid om een krachtig verhaal te vertellen en merkwaarden langdurig over te brengen. Ideaal voor campagnes gericht op naamsbekendheid en imago.
Strategisch combineren voor meer effect
Volgens Ster ligt de echte kracht in het slim combineren van radio en televisie. Campagnes die op beide kanalen te horen én te zien zijn, scoren hoger op herkenning, boodschapoverdracht en merkvoorkeur. “Zorg voor herkenbare elementen zoals een vaste stem, slogan of geluidssignatuur. Dat vergroot de impact.”
De volgorde van inzetten maakt verschil. Zo werkt het bij merkcampagnes goed om met radio te beginnen en later televisie toe te voegen. Voor activatiecampagnes, met acties of kortingen, is het juist slimmer om met televisie te starten: de context wordt dan visueel duidelijk, waarna radio de herinnering versterkt.
Tips van Ster voor effectieve campagnes
-
Werk je met een beperkt budget? Dan is radio vaak de beste keuze: flexibel, betaalbaar en snel op te schalen.
-
Is snel bereik en visuele impact belangrijk? Kies dan voor televisie.
-
Wees consistent in toon, stijl en boodschap.
-
Meet je resultaten en stuur waar nodig bij – bijvoorbeeld met behulp van Ster AdMeasure.
Meer weten over hoe je het meeste haalt uit jouw mediamix? Lees meer Ster.