Publieke omroep vernieuwt komend najaar journalistieke en actuele programmering

Nieuws

8 december 2023
Business

Publieke omroep vernieuwt komend najaar journalistieke en actuele programmering

De publieke omroep vernieuwt in 2024/2025 de journalistieke en actuele programmering. De NPO en omroepen zijn op dit moment in gesprek over de veranderingen in de volledige breedte van het journalistieke en actuele aanbod.

 Gistermiddag zijn helaas via de media veranderingen in de huidige programmering uitgelekt voordat de betrokken medewerkers van de verschillende redacties konden worden geïnformeerd. Daardoor is het zorgvuldige proces dat wij samen met de omroepen voeren verstoord en dat betreuren wij zeer.

Omdat de NPO het belangrijk vindt dat de redacties en presentatoren van programma’s tijdig duidelijkheid krijgen over hun toekomst, hebben we dit proces nu al ingezet. Daarom worden al geruime tijd gesprekken gevoerd met omroepen waarin wij natuurlijk duidelijkheid hebben gegeven over de toekomst van de programma’s Op1 en Khalid & Sophie.

Vanzelfsprekend zorgt de NPO ervoor dat de pluriforme journalistieke programmering in ons aanbod ook vanaf komend najaar volledig tot zijn recht blijft komen. De publieke omroep heeft een lange traditie in veelkleurige journalistiek met onder meer Goedemorgen Nederland, EenVandaag, NOS Journaal, Nieuwsuur, WNL Op Zondag, Buitenhof en tal van andere programma’s. Dat aanbod wil de NPO vanaf het najaar 2024 verbreden, uiteraard vernieuwen, pluriform en eigentijds houden.

Onderdeel van de veranderingen is dat Op1 na de zomer stopt. Eva Jinek presenteert vanaf september volgend jaar voor AVROTROS van maandag tot en met donderdag om 19.00 uur op NPO 1 een nieuw actueel praatprogramma dat draait om nieuws, cultuur en wat er leeft in het land. Direct gevolg hiervan is dat de talkshow Khalid & Sophie verdwijnt uit de vooravond. De NPO heeft BNNVARA en de redactie van Khalid & Sophie gevraagd om een geheel nieuw journalistiek programma te ontwikkelen voor de late avond (maandag tot en met donderdag) van NPO 1 in najaar 2024.

 

“Eva is een uniek talent, een enorme vakvrouw die zonder meer thuishoort bij de publieke omroep. We zijn ontzettend blij met haar terugkeer en verheugen ons op haar nieuwe programma”, zegt Remco van Leen, Directeur Video NPO. “De makers van Khalid & Sophie hebben zich bewezen in de vooravond en wij kijken vol vertrouwen uit naar hun nieuwe plannen. Vernieuwing betekent helaas soms ook dat programma’s ophouden. We nemen volgend jaar zomer na ruim 4,5 jaar afscheid van Op1. We danken alle presentatoren, makers en omroepen die bij Op1 betrokken zijn of zijn geweest voor hun enorme inzet de afgelopen jaren en de uitzendingen die zij nog gaan maken.”

Deze veranderingen zijn onderdeel van de beweging om de publieke omroep in al zijn pluriformiteit nog beter aan te laten sluiten bij de behoeften van het publiek. We zien ook binnen de journalistiek een sterke verschuiving naar online mediagebruik. Dit is een belangrijk onderdeel van de gezamenlijke strategie van de NPO en omroepen.

Daarom zijn we op dit moment met alle omroepen in gesprek om de journalistieke en actuele programmering te vernieuwen om aansluiting te houden met de wereld van vandaag. Dat moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe programma’s, lineair en online, waarin we natuurlijk niet zonder de kundige journalistieke programmamakers en presentatoren kunnen die de publieke omroep rijk is.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws