NPO FunX meest beluisterde radiostation onder stadsjongeren

Nieuws

11 april 2024
Business

NPO FunX meest beluisterde radiostation onder stadsjongeren

FunX bereikt wekelijks één op de drie jongeren in de vier grote steden. Het weekbereik van NPO FunX onder jongeren van 16-34 jaar uit de vier grote steden is flink gestegen. Luisterde in 2020 wekelijks 28% van de stadsjongeren naar FunX, in 2023 is het weekbereik gestegen naar 33%. FunX is daarmee de best scorende radiozender in de vier grote steden onder jongeren van 16-34 jaar, blijkt uit onderzoek dat Motivaction in opdracht van de NPO heeft uitgevoerd.

Chanelva Rier, zendermanager NPO FunX: “Het succes van FunX blijft maar groeien! Sinds 2014 zien we het weekbereik ieder jaar stijgen, naar een nieuw hoogtepunt in 2023. We zijn met FunX het meest beluisterde radiostation onder jongeren in de vier grote steden en bereiken maar liefst één op de drie stadsjongeren via onze kanalen. Daarmee speelt FunX als publiek mediamerk een onmisbare rol in de levens van vele jongeren. Natuurlijk draait het daarbij veel om muziek, maar FunX bespreekt met de luisteraars ook belangrijke maatschappelijke en actuele onderwerpen. Daarmee zorgt FunX voor meer onderlinge verbondenheid bij een nieuwe generatie Nederlanders.”

Stijging in alle groepen
Het bereik van FunX stijgt zowel onder de bi-culturele als overige Nederlanders en onder zowel mannen als vrouwen. “Waar ik persoonlijk heel trots op ben is dat de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke luisteraars dit jaar gelijk is bij FunX. In voorgaande jaren wisten vooral mannen FunX te vinden, maar nu zien we dat we ook meer vrouwelijke luisteraars bereiken, een positieve ontwikkeling”, zegt Chanelva Rier. Onder de bi-culturele jongeren is en blijft FunX de populairste zender: bijna de helft van die Nederlanders luistert wekelijks naar FunX. Ten opzichte van andere radiozenders verstevigt FunX hiermee het weekbereik onder bi-culturele Nederlanders.

Breed jongerenmerk
Ook online weten de luisteraars FunX te vinden: de doelgroep gebruikt de FunX-app vaker dan een app van andere radiozenders, blijkt uit het onderzoek van Motivaction. Als gevraagd wordt via welke ontvangstmogelijkheden zij met name naar FunX luisteren is de autoradio nog steeds het populairst, maar de zender-app stijgt licht en blijft op de tweede plaats staan. Gemiddeld zijn er 354.000 streamstarts op FunX, een toename van 22% ten opzichte van 2022. FunX bereikt ook een groot publiek via social media. Zo heeft de website gemiddeld 685.000 unieke bezoekers per maand, heeft het Instagram-kanaal 238.000 volgers, op Facebook 282.000 volgers en op TikTok 138.000 volgers. Hiermee is FunX het meest succesvolle allround mediamerk van Nederland.

Maatschappelijke en culturele waarde
FunX biedt een platform aan opkomend talent uit de muziekcultuur; activeert het publiek en gaat het gesprek aan over belangrijke maatschappelijke thema’s. Zo organiseert FunX jaarlijks het Good Vibes Dinner in december. Hier komen jongeren die naar Nederland zijn gevlucht zijn onder meer in contact met FunX-luisteraars. Ook de oorlog in Gaza is een belangrijk thema voor de luisteraars en wordt op diverse manieren door FunX belicht. Artiesten worden geëerd tijdens de FunX Music Awards, waar ruimte is voor gevestigde namen, maar ook opkomend talent in de Nederlandse scene een podium krijgt. De eerstvolgende FunX Music Awards zijn op 30 mei in de AFAS Live in Amsterdam. De awardshow is in vijf dagen uitverkocht, maar is straks te volgen via radio en televisie. Ga voor meer informatie naar FunX.nl.

FunX is te beluisteren via FM in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, landelijk via DAB+ en via de gratis NPO Luister-app.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction tussen 13 november 2023 t/m 5 december 2023 en van 2 januari 2024 t/m 2 februari 2024. Ondervraagd is een representatieve steekproef van 2.122 jongeren van 16-34 jaar uit de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Dan Haag, Utrecht). Om representativiteit te waarborgen voor alle grote stadsjongeren zijn de onderzoeksresultaten gecontroleerd en gewogen op de variabelen: geslacht, leeftijd, opleiding, omvang steden en migratieachtergrond. De ondervraging vond deels face-to-face (1187 interviews) en deels online (935 interviews) plaats. De resultaten van dit onderzoek zijn op geen enkele manier te vergelijken met de luistercijfers van het NMO Luisteronderzoek.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws