NPO wil actieplan voor veilige werkomgeving bij omroepen

Nieuws

21 november 2022
Business

NPO wil actieplan voor veilige werkomgeving bij omroepen

De NPO gaat ‘op korte termijn’ samen met alle omroepen een actieplan opstellen om te zorgen dat er altijd een veilige werkomgeving is voor alle medewerkers van de publieke omroep. Dat heeft de voorzitter van de Raad van Bestuur NPO, Frederieke Leeflang, gezegd na een gesprek met staatssecretaris Gunay Uslu van Media en Cultuur.

Aanleiding voor het gesprek was het artikel in De Volkskrant waaruit blijkt dat er jarenlang sprake is geweest van misstanden bij het tv-programma De wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft zich volgens tientallen medewerkers schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De NPO gaat ook een onderzoek instellen naar de misstanden bij DWDD, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, Frederieke Leeflang.

Leeflang werkt pas sinds januari bij de NPO en zegt niet eerder op de hoogte te zijn geweest van het werkklimaat bij DWDD, dat tussen 2005 en 2020 werd uitgezonden. Ze vindt wel dat er destijds niet adequaat is gehandeld. “Ik vraag me af waarom het zolang door heeft kunnen gaan want er zijn zeker signalen geweest”, zegt Leeflang.

Het doel van het actieplan voor een veilige werkomgeving is om met ‘concrete acties’ te komen, aldus Leeflang. “We doen dit ten eerste voor alle medewerkers van de publieke omroep. Iedereen die voor en achter de schermen werkt bij onze programma’s. We willen ook begrijpen wat er nu precies gebeurd is bij DWDD, zodat we hiervan kunnen leren voor de toekomst.”

De NPO is ook al een tijd in gesprek met RTL, Talpa en ITV Nederland, om tot een aanpak te komen waarmee grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer kan worden tegengegaan. “Hiertoe wordt een gezamenlijk convenant voorbereid dat ook binnen afzienbare tijd zal worden gepresenteerd”, meldt de NPO.

Inmiddels is bekend geworden dat Matthijs van Nieuwskerk per direct stopt bij BNNVARA. Hij laat aan het ANP weten dat hij de banden verbreekt met de omroep. “Het feit dat mijn werkgever twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verder samenwerking onmogelijk”, aldus Van Nieuwkerk. De Volkskrant meldde eerder dat er bij BNNVARA twijfelt of de excuses van Van Nieuwkerk voor het grensoverschrijdend gedrag wel gemeend zijn.

Auteur: Bert Kok

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws