“Sporten zorgt voor meer productiviteit en minder ziekte verzuim”
22 maart 2023
Interviews, Professionals

“Sporten zorgt voor meer productiviteit en minder ziekte verzuim”

Dimos Galinos

Club Manager en Personal Trainer bij Health Works Fitness

Dimos Galimos (27) is Club Manager en Personal Trainer bij Health Works Fitness op het Media Park. Deze sportschool verzorgt allerlei leuke sportlesjes deze tijdens de ‘Week van Vitaliteit’ op het Media Park, waar je gratis aan kunt deelnemen. Wij spraken met hem over vitaliteit op de werkvloer en de uitdagingen en trends die hij op dat gebied ziet. Een tip van Dimos: “Beloon je werknemers voor het sporten. Sporten zorgt voor meer productiviteit en minder ziekte verzuim.”

 Kun je iets vertellen over de sportschool Health Works Fitness? 

“Deze prachtige sportschool zit onder andere gevestigd op het Media Park en is er voor iedereen. Bij HWF proberen we alles aan te bieden, zodat jij met plezier bij ons komt en je doelen kan bereiken. Zo kun je bij een lidmaatschap zeven dagen in de week onbeperkt fitnessen of deelnemen aan de groepslessen, en is er altijd begeleiding van de trainers.”

Wat is er zo leuk aan jouw functie? 

“Het leuke aan mijn functie vind ik dat ik veel verantwoordelijkheden heb. Ik doe verschillende dingen en heb het gevoel dat ik de juiste mensen op de juiste plaats kan zetten.”

 Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit? 

“Dat verschilt echt per dag! Ik heb veel telefoon gespreken met collega’s, sporters en bedrijven. Ook ben ik bezig met roosters maken voor de sportlessen en focus ik mij op financiële zaken. Daarnaast bedenk ik leuke acties, zoek ik naar de nieuwste apparaten, maak trainingsschema’s, geef voedingsadvies, personal trainingen of groepstrainingen. Mijn dagen zijn gevuld met veel verschillende zaken en zien er eigenlijk nooit hetzelfde uit.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van sport en bewegen in Nederland?

“Ik vind dat verzekeringen een deel van de sportkosten zouden moeten vergoeden, en die mening delen meerdere mensen. Als het goed is gaat dat de aankomende jaren ook daadwerkelijk gebeuren.”

Waarom is het zo belangrijk om veel te bewegen? 

“Allereerst is het belangrijk om te bewegen, omdat je daardoor een stuk beter in je vel komt te zitten. Ook is het bewezen dat je productiever bent op gebied van werk, als je daarvoor hebt gesport. Als je sport, houdt je lichaam zichzelf gezonder en heb je minder kans op ziektes.”

Waarom is vitaliteit op de werkvloer zo belangrijk volgens jou? 

“Het is erg belangrijk om vitaal te zijn! Kort maar krachtig: Het zorgt voor meer productiviteit en minder ziekte verzuim.”

Kun je een voorbeeld geven van waar jullie klanten zoal tegenaan lopen? 

“Sommige sporters willen in een keer van 0 naar 100 gaan. Van helemaal nooit sporten naar vijf keer in de week. Deze sporters willen hun hele voedingspatroon en leefstijl op een moment helemaal omgooien. Dat is onrealistisch. Balance is the key. Tuurlijk mag je ook een ongezonde maaltijd naar binnen werken en een glas wijn drinken, helemaal niks mis mee! Het gaat om de discipline om je gezonde leefstijl door te zetten de volgende dag.”

Zie je de laatste jaren veranderingen in wat klanten nu belangrijk vinden ten opzichte van een aantal jaar geleden?

“Jazeker. Vroeger was cardiotraining super populair en de laatste jaren zie je dat de meerderheid steeds vaker overgestapt naar krachttrainingen. Dit zijn vooral functionele bewegingen, zoals squats en deadlifts.”

Heb je een tip voor organisaties hoe ze ervoor kunnen zorgen dat werknemers beter presteren en lekkerder in hun vel zitten?

“Beloon je werknemers als ze gaan sporten. Dat doen wij al met paar organisaties op het Media Park en je merkt echt dat dit écht effect heeft. Als ze minimaal twee keer in de week komen sporten, krijgen ze een gratis abonnement van de werkgever. Dit stimuleert de werknemers om te gaan sporten. Als ze niet minimaal twee keer in de week komen, moeten ze dat zelf betalen.”

Wat is de grootste uitdaging in je werk en hoe ga je hiermee om?

“Mensen laten ervaren dat sport en gezond leven superleuk is. De dopamine (gelukstof in je hersenen) die je aanmaakt tijdens een pittige work-out is geweldig.”

Wat doe jij er zelf aan om vitaal en gezond te blijven?

“Ik sport dagelijks en negentig procent van mijn voeding is erg gezond. Daarnaast doe ik alleen dingen die ik leuk vind. Voor mij is dit de perfecte manier om mij vitaal en fit te voelen.”

Heb je misschien ook nog een gezonde voedingstip? 

“Ja, als je koken niet leuk vindt of er geen tijd voor hebt, kun je meal-preppen. Dan kook je op een bepaald moment in de week grote porties eten en dit verdeel je dan in bakjes voor de rest van de week. Zo kan je makkelijk op een andere dag snel en gezond eten.”

Gedurende de week verzorgen jullie sportlesjes met Health Works Fitness voor de Week van Vitaliteit, kun je daar iets meer over vertellen? 

“We laten aan iedereen op het Media Park zien wat wij als HWF aanbieden, waaronder de groeplessen. Tijdens de ‘Week van Vitaliteit’ verzorgen wij verschillende lessen: Bodypump, Rocycle, Zumba en HIIT Training. Dat is erg leuk om te doen en zo komen wij meteen in contact met meer mensen op het park. Dus voor alle Media Parkers: ‘Voel je vrij om een keer bij ons langs te komen voor een gratis proefles. Dat kun je via onze website aanvragen: www.healthworks.eu.’”

Hoe denk je dat sporten en een vitaliteitsprogramma kan bijdragen aan de productiviteit en het succes van werknemers op het Media Park? 

“In de wereld van media is iedereen altijd superdruk en moet zich focussen op harde deadlines. Productiviteit is hierbij noodzakelijk en het is wetenschappelijk bewezen dat sporten daar enorm bij helpt.”

 Hoe kunnen mensen in contact komen met Health Works Fitness als ze een klas willen volgen?

Health Works Fitness is dagelijks geopend van 7:00 tot 22:30 uur.
Meer info vind je via: www.healthworks.eu

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn