“Ik kan echt trots zijn op een item dat we met elkaar hebben gemaakt”
26 april 2023
Interviews, Professionals

“Ik kan echt trots zijn op een item dat we met elkaar hebben gemaakt”

Daniël Youssef

Redacteur RTL Nieuws

Maak kennis met Daniël Youssef (24), een enthousiaste redacteur op de binnenlandredactie bij RTL Nieuws. In deze rol is hij onder andere verantwoordelijk voor het onderzoeken van verhalen, het interviewen van betrokkenen en het verzamelen van nieuwsfeiten. Hij houdt van snel schakelen en vind het een uitdaging om relevant binnenlands nieuws te brengen. “Ik vind het leuk dat je met een grote groep keihard werkt aan het brengen van het laatste nieuws.”

Wat was je eerste media baan(tje)?

“In het derde jaar van mijn opleiding heb ik stage gelopen bij de KRO-NCRV, op de redactie van het programma Betreden op eigen risico, waarin ze wensen van kinderen uit laten komen. Daarna mocht ik blijven freelancen tijdens de draaidagen van het programma. In mijn vierde jaar heb ik stage gelopen bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Ook daar mocht ik blijven freelancen, en al snel kreeg ik een contract bij de omroep. Uiteindelijk heb ik daar twee jaar gewerkt. Inmiddels loop ik al een jaar rond op de redactie van RTL Nieuws.”

Wat houdt jouw functie als redacteur bij ‘RTL Nieuws’ precies in?

“Bij RTL Nieuws zijn er veel verschillende redacties. Ik werk voor de binnenlandredactie en richt mij daar vooral op de nieuwsuitzendingen op tv. Ik begin mijn dag altijd met het lezen van de krant en het zoeken naar nieuws. Als er nieuwswaardige zaken zijn, dan werk ik die verder uit. Het is belangrijk om het nieuwsonderwerp vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en ga daarom op zoek naar verschillende mensen die we kunnen interviewen of een reactie laten geven en regel dat er mensen zijn die op beeld willen voor het item in de uitzending. Natuurlijk doe ik ook veel onderzoek, want alle feiten die we brengen, moeten helemaal kloppen.”

Wat is er zo leuk aan jouw functie?

De RTL-redactie is heel groot en dat bevalt mij heel goed. Ik vind het leuk dat je met een grote groep keihard werkt aan het brengen van relevant nieuws. Iedere avond kijken er veel mensen naar de nieuwsuitzending. Ik kan dan echt trots zijn op zo’n item dat we met elkaar hebben gemaakt. De naam RTL Nieuws opent veel deuren, mensen willen je vaak wel te woord staan.  

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er bij jou uit?

Ik begin om half acht in de ochtend met het lezen van kranten, online en offline. Ik maak dan meestal een selectie van vijf verhalen waar ik op in wil zetten voor die dag. In een redactiemeeting leggen we al deze verhalen naast elkaar en kiezen we een of twee items om mee aan de slag te gaan. Er zijn drie uitzendingen van RTL Nieuws op een dag, waarvan wij nieuws verzorgen voor de uitzending om 18:00 en 19:30 uur en de late uitzending, meestal tussen 23.00 – 23.30 uur.”

Hoe ben je bij RTL Nieuws terecht gekomen?

“Na twee jaar werken bij Goedemorgen Nederland was ik toe aan iets anders en kwam er een vacature bij RTL voorbij. Het ging om een traineeship voor de onderzoeksredactie. Daar heb ik op gereageerd, maar helaas ben ik het toen niet geworden. Gelukkig hoorde ik via via dat ze mensen zochten voor de binnenlandredactie en mocht ik op gesprek komen. Ze vonden mij goed passen en het klikte met de mensen in dat team. Ik zit hier heel erg op mijn plek. Het snelle schakelen en het actueel moeten zijn, vind ik echt leuk. Als ik in de trein naar mijn werk zit, heb ik nog geen idee waar ik mee aan de slag ga die dag. Mijn dag kan over van alles gaan en daar haal ik veel plezier uit.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van nieuws en media in Nederland?

We maken nieuws voor iedereen in heel Nederland. Ik vind dat de media in het algemeen nog te vaak gericht is op de randstad in plaats van op heel Nederland. Gelukkig realiseren we ons steeds vaker dat we er met onze media voor heel Nederland zijn. Verder vind ik het een belangrijke ontwikkeling dat er meer aandacht wordt besteed aan culturele diversiteit. Ik spreek mensen die zich vaak niet herkennen op TV en zich daardoor afkeren tegen de media. Ik begrijp dat heel goed en ben blij dat er op dit gebied steeds meer stappen in de goede richting worden gezet.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in jouw werk?

“Je hebt elke dag een belangrijke deadline. Ik verzamel op de dag zelf het nieuws voor de uitzending van diezelfde avond. Het is altijd wel even stressen om het item voor elkaar te krijgen. Je moet altijd presteren en kan niet echt een mindere dag hebben, daar lijdt de uitzending onder. Ik denk dat die druk mijn grootste uitdaging is.

Ben je weleens bang dat het item niet goed genoeg is?

“Soms heb je inderdaad dagen dat er niet veel gebeurt op het gebied van nieuws, maar uiteindelijk komt het altijd goed! We zijn met een divers team; we denken allemaal op een andere manier, dus door met elkaar te sparren, bedenk je altijd wel een interessant item.”

Bestaat er een competitie tussen RTL Nieuws’ en andere nieuwsmedia? Oftewel: is het een race wie de primeur heeft over een bepaald nieuwsitem?

“Ik zou het zeker geen competitie willen noemen, je wilt namelijk het liefst zoveel mogelijk eigen verhalen maken. Maar als er iets gebeurt, wil je de eerste zijn die het brengt. Dit wil natuurlijk elke journalist en iedere nieuwszender. Ik zie het eerder als een leuk spel, waarbij er elke keer een andere winnaar is.”

Wat is het meest bijzondere nieuwsitem waar je tot nu toe aan hebt (mee)gewerkt?

Toen ik hier net begon met werken, brak de oorlog uit tussen Oekraïne en Rusland. We zijn voor een item daarover naar een Nederlands-Oekraïense kerk gegaan waar de Oekraïners steun zochten in het geloof. Dat is een prachtig item geworden met ontzettend veel emotie, waardoor het mensen echt raakte. Persoonlijk vind ik dat nog steeds mijn mooiste item ooit gemaakt. Het kostte veel energie en aandacht, maar daardoor stond het verhaal ook echt goed.”

Is er iets op carrièregebied wat je absoluut nog een keer zou willen doen?

Laatst was er een oproep vanuit RTL voor een screentest, dit is een auditie voor een beeldopname. Het is niet mijn ambitie om te presenteren, maar ik heb mij ingeschreven en vond het eigenlijk wel leuk om te doen. Mijn passie ligt toch uiteindelijk bij de redactie. Ik ben dol op het snelle nieuws. Mijn droom is om ooit eindredacteur te worden.”

Hoe vind je het om op het Media Park te werken?

“Ik vind de sfeer heel leuk. Wij zitten met RTL wel in een uithoek van het park, waardoor je niet vaak op het gezamenlijke plein komt. Ik voel me hier veilig en vind het leuk dat alle bedrijven dicht op elkaar zitten. Ik mis soms wel de binding met de andere bedrijven, maar ik merk wel dat daar door middel van bijvoorbeeld gezamenlijke borrels steeds meer aandacht voor komt.”

Wat is jouw levensmotto?

It’s getting better all the time! In mijn ogen kan alles altijd alleen maar beter worden. Ook op carrièregebied bijvoorbeeld. Ik hou mij voor dat ik altijd kan blijven groeien. Iedere dag leer en groei ik steeds een beetje meer.”

Heb je (opmerkelijke) hobby’s of interesses?

Ik ben niet goed in niets doen. Als ik niet werk ben ik altijd met vrienden of zoek ik een andere bezigheid. Ik vind het leuk om de stad in te gaan en lekker uit eten te gaan of iets te drinken. Een keer per week rooster ik mijzelf vrij en dwing ik mezelf om thuis te zijn en een serie te kijken. Ik merk dat ik dan wel echt tot rust kom, ondanks dat ik liever iets doe.”

Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Frambozen. Alles met frambozen is goed, ik vind dat zo lekker!”

Waar gaat jouw bloed sneller van stromen?

Ik hou van nieuwe dingen ontdekken. Als ik op een citytrip ga, dan wil ik alles zien. Ook op werkgebied vind ik het fantastisch om nieuwe dingen te leren. Nieuwe informatie zuig ik op, ik zit dus als redacteur perfect op mijn plek hier bij RTL Nieuws.”

 

Benieuwd naar interviews met andere professionals op het Media Park? Lees ze hier.

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn