Joey Tol maakt naam bij Klokhuis
Interviews, Professionals

Joey Tol maakt naam bij Klokhuis

Joey Tol

NPO Traineeship

Wie is er niet groot geworden met het Klokhuis op televisie? Het educatieve jeugdprogramma bestaat al ruim 35 jaar en is nog steeds succesvol. Geen wonder dat Joey Tol (23) het belangrijk vindt dat dit programma nog jaren door kan gaan. Inmiddels mag Joey daar zelf een steentje aan bijdragen. Het talent is via het NPO Traineeship bij het programma terechtgekomen en heeft daar heel veel aan gehad. 

Vertel eens over de tijd bij het NPO Traineeship?

“Allereerst moest ik door een flinke procedure voordat ik aangenomen werd. Ik zag een oproep dat er mensen gezocht werden met diverse achtergronden. Dus iemand zoals ik zonder enige journalistieke ervaring had ook een kans. Met 250 mensen gingen we door twee selectierondes. Het was ontzettend leuk. We gingen meteen opdrachten doen in teamverband, ideeën pitchen en programma’s bedenken. Er bleven uiteindelijk slechts tien mensen over, waaronder ik. Vooral mijn brede achtergrond – ik heb klinische neuropsychologie en bedrijfskunde gestudeerd – en mijn oprechte interesse in mensen hebben mij geholpen bij de selectieprocedures. Ik hoop dat ik ben aangenomen vanwege de kwaliteiten die je nodig hebt als journalistiek redacteur.”

“Elke maandag hebben we met het clubje van tien trainees een aantal trainingen of masterclasses. Alle basisvaardigheden van de journalistiek worden in een rap tempo bijgespijkerd. Vaak krijgen we colleges van ervaren mensen uit het vak waarin ze vertellen hoe zij hun werk doen. Dat geeft echt een goed beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Voor mij is dat allemaal nieuw en dat maakt het ontzettend interessant.”

Jij bent bij de redactie van Klokhuis gaan werken. Wat leer je daar?

“Klopt. Via een matchingsprocedure met alle eindredacteuren werd ik gelinkt aan het Klokhuis. Dat was mijn favoriet dus gelukkig klikte dat. Het traject duurt twee jaar en ik zit bijna op de helft. In augustus wisselen we van programma. Nu werk ik naast de lesdag op de redactie van Klokhuis. Daar ben ik meteen van start gegaan met het maken van reportages. Eerst van ruim drie minuten en later ook de grotere items van acht minuten. Dan werk ik nauw samen met een regisseur die mijn ideeën in beeld brengt.”

Wat is het mooiste item dat jij gemaakt heb?

“Ik denk dat mijn item over kinderen met autisme de mooiste is. Het was ingewikkeld om te maken en om de juiste kinderen te vinden met autisme die mee wilden doen. Het is natuurlijk hartstikke spannend voor hen, dus ik heb tal van instanties en scholen moeten bellen. Na een hele zoektocht is het me gelukt een mooie basisschool te vinden met kinderen die mee wilden doen. Deze wordt aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar uitgezonden en daarna nog een aantal keer herhaald. Hopelijk leer ik hier de komende tijd nog veel. Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Klokhuis en zal alle kansen grijpen die op mijn pad komen.”

De talentportretten zijn gemaakt door Jacq Roos fotografie

Bekijk hier de rest van de talenportretten

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn