“Mijn droom is ooit een uitzending van ‘Nieuwsuur’ te mogen presenteren”

Nieuws

21 december 2022
Nieuws & Events

“Mijn droom is ooit een uitzending van ‘Nieuwsuur’ te mogen presenteren”

Eva Doesborgh (21) studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en loopt stage bij ‘Nieuwsuur’. Wij spraken met haar over haar stage, haar levensmotto en over haar meest bijzondere project tot nu toe. “Mijn droom is ooit een uitzending van ‘Nieuwsuur’ te mogen presenteren.”

Hoe ben je bij deze stageplek terecht gekomen?  

“Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in nieuws. Ik stond dan ook elke avond te popelen om met mijn ouders het NOS Journaal te kijken voordat ik naar bed moest, met een kopje warme melk erbij. Toen ik wat ouder was keek ik ook wel eens naar Nieuwsuur. Al vond ik die diepgravende journalistiek wel wat moeilijker te begrijpen op jonge leeftijd. Toch spiekte ik soms mee met mijn ouders en kreeg ik langzaam een voorliefde voor het programma. Toen ik journalistiek ging studeren en mijn passie voor onderzoeksjournalistiek ontdekte, wist ik zeker dat ik graag stage wilde lopen bij dit programma. Op het moment dat de stageplek online kwam begon ik enthousiast mijn motivatiebrief te tikken. Helaas was de vacature al verdwenen toen ik mijn brief af had. Ik baalde als een stekker en heb toen heel impulsief mijn sollicitatie naar de redactie gemaild. ‘Niet geschoten is altijd mis’, dacht ik. Dat was een goede zet, want ik werd meteen getipt voor de volgende vacature – die ik nu wel op tijd kon inleveren – en toen mocht ik op gesprek komen.”

Wat doe je zoal tijdens je stage?

“Vooral heel veel bellen! Bij Nieuwsuur zit je eigenlijk de hele dag door aan de telefoon voor het vergaren van (achtergrond)informatie, om uiteindelijk draaiafspraken te maken. Deze vergaarde informatie werk ik natuurlijk ook uit zodat de verslaggever goed voorbereid op pad kan. Daarnaast speur ik ook geregeld naar archiefbeelden in Beeld & Geluid en schrijf ik artikelen voor in de NOS-app.”

Wat leer je tijdens je stage?

“Echt enorm veel. Mijn weekverslagen zijn meestal 1 A4’tje lang, vol met dingen die ik die week beleefd en geleerd heb. Er gebeurt gewoon zo veel en doordat elk verhaal waar ik aan werk weer anders is, leer ik ook elke keer weer iets nieuws. Dat vind ik het mooie aan journalistiek. Maar wat me het meeste bijstaat zijn toch wel de trucjes die verschillende collega’s me hebben geleerd over hoe je bijvoorbeeld telefoonnummers van mensen kan achterhalen. Ik zou nog wel wat meer over verslaggeving willen leren. Ik doe nu voornamelijk redactiewerk, maar ik mis het echte ‘op pad gaan’ een beetje. De komende tijd probeer ik daarom wat meer met verslaggevers mee te lopen op locatie en in de montagestudio.”

Ben je benieuwd naar het hele interview? Klik dan hier

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws