Villamedia roept Tim Hofman uit tot Journalist van het Jaar 2022

Nieuws

20 januari 2023
Nieuws & Events

Villamedia roept Tim Hofman uit tot Journalist van het Jaar 2022

Programmamaker Tim Hofman (34) is Villamedia’s Journalist van het Jaar 2022. De jury, bestaande uit de redactie, redactie-adviesraad en medewerkers van Villamedia, kent hem de prijs toe voor zijn onthullingen op YouTube-kanaal BOOS (BNNVARA) over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma The Voice of Holland. 

De misstanden bij The Voice vormden niet de eerste #MeToo-zaak die in Nederland naar buiten kwam, maar wel de grootste qua schaal en maatschappelijk effect. De zaak draait om structureel machtsmisbruik gedurende meerdere jaren, door enkele van de grootste namen uit de Nederlandse amusementswereld, bij een van de best bekeken tv-programma’s, gebaseerd op een origineel Nederlands format dat naar tal van andere landen is geëxporteerd.

De wijze waarop Hofman en zijn BOOS-team deze zaak hebben onderzocht en gebracht, was voorbeeldig, oordeelt de jury. Op een zakelijke toon, zonder hyperbolen, met veel respect en compassie voor de slachtoffers, en een uitgebreid weerwoord van Voice-bedenker en Talpa-baas John de Mol op camera.

Bovendien heeft Hofman laten zien welke potentie onafhankelijke journalistiek heeft buiten de traditionele mediakanalen om. Niet eerder werd een onthulling van dit kaliber onder de vlag van de publieke omroep (BNNVARA) op een YouTube-kanaal uitgezonden. De uitzending BOOS This is the Voice werd binnen de kortste keren meer dan tien miljoen keer bekeken; en trok zo een onwaarschijnlijk groot publiek.

Het maatschappelijk belang van de uitzending behoeft geen betoog. Helaas is het inmiddels zonneklaar dat machtsmisbruik in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. De productie BOOS This is the Voice, die vandaag precies een jaar geleden online ging, zorgde voor een beslissende doorbraak van dit besef.

Na de uitzending nam het aantal meldingen bij Mores, ongekende vormen aan. ‘Het zou zo maar kunnen dat de Volkskrant-productie over de ‘burn-outfabriek’ van Matthijs van Nieuwkerk, een andere journalistieke topproductie van 2022, nooit gemaakt had kunnen worden zonder het grondwerk dat Hofman met BOOS This Is The Voice heeft verricht’, aldus de jury.

Hofman wordt op donderdag 23 februari gehuldigd in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Hij ontvangt dan het beeldje dat bij de titel hoort, gemaakt door de Haagse kunstenaar Loek Bos. Tijdens die gelegenheid zal ook de Afstudeerprijs Villamedia 2022 worden uitgereikt, voor de afstudeerproductie die in het voorbije jaar het meest blijk heeft gegeven van journalistiek talent. De winnaar daarvan wordt volgende week bekend gemaakt. De uitreiking is dit jaar zowel in Den Haag bij te wonen, als via een livestream te volgen.

Villamedia kiest sinds 2006 jaarlijks de Journalist van het Jaar. Eerdere winnaars zijn onder anderen Maarten Keulemans, Geertjan Lassche, Bas Haan, Kim van Keken, Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis. De jury van de Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia, aangevuld met medewerkers van de titel en de redactie-adviesraad.

De Journalist van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag. De gemeente is er trots op dat de prijs wederom werd uitgereikt in ‘de stad van Vrede en Recht, die opkomt voor het belang van vrije en onafhankelijke journalistiek’.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws