QUEER GESCHIEDENISMAAND

EVENTS

31 maa
31 maart 2024
Events

QUEER GESCHIEDENISMAAND

Informatie

  • 31 maart
  • Beeld & Geluid Hilversum, Media Parkboulevard 1, 1217 WE, Hilversum
  • 1 t/m 31 maart
Meer informatie

In maart 2024 vindt voor de vierde keer de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand plaats. Beeld & Geluid is een van de deelnemende culturele instellingen en organiseert diverse activiteiten zoals een Pop Up tentoonstelling Queer in de media, een lhbtqia+ quiz. Queer Playlijst, Tilt en Muziekweb verhalen.

MUSEUM
In het Mediamuseum is een tijdelijke pop up tentoonstelling gewijd aan Queer in de media. Aan de hand van objecten en archiefbeelden wordt de ontwikkeling van het ontstaan van queer media toegelicht. Zoals de opkomst van de Gaykrant, de Roze Golfbij regionale zender RTV Oost englossy maandblad Winq. De pop up tentoonstelling Queer in de media is te zien vanaf 12 maart in Hilversum.

TILT VERHALEN
Voor het online magazine TILT van Beeld & Geluid zijn enkele verhalen gemaakt over representatie van de lhbtqia+ gemeenschap in de media.
Transgender In or Out, de transketeers maken media vanuti een transgender perspectief.
Van ook zo tot potkast, radioprogramma’s hebben een belangrijke rol gespeeld in de homo-emancipatie.
Queer representatie in de media, verschijnt 14 maart.

MUZIEKWEB
Op de nieuwspagina van Muziekweb staan ook een aantal verhalen over queer en muziek.
Sorry dat ik besta – naar aanleiding van dit liedje van Annie M.G. Schmidt onderzoeken we of er liefdesliedjes bestaan die uitgaan van hij/hij of zij/zij ipv hij/zij, vanaf 1 maart.
Sophie – het verhaal over deze Britse transvrouw die een belangrijke rol speelde in de opkomst van de hyperpop, vanaf 11 maart
Was Handel Homo? – nimmer opgehelderde queerness in de klassieke muziek, vanaf 20 maart
Ballroom – de ballroom cultuur (waar onder meer voguen vandaan komt) die op dit moment ook weer door artiesten als Beyoncé wordt omarmd, vanaf 29 maart
Queer muzieklijst

LHBTQIA+ QUEER QUIZ 
Op woensdag 27 maart presenteert Beeld & Geluid in samenwerking met Schouwburg Amstelveen de interactieve Queer Quiz, dè nieuwsquiz over het verleden, heden en de toekomst van de lhbtiqa+-emancipatie in Nederland. Een avond waarin wordt teruggekeken, maar ook vooruitgeblikt op de emancipatie van lhbtiqa+’ers in Nederland. De quiz wordt gepresenteerd door Harm Edens. Je kan alvast kaarten bestellen. De quiz vindt plaats in Theater De Landing te Amstelveen, aanvangstijd: 20:30 uur.

QUEERING THE COLLECTIONS 
Beeld & Geluid vindt het belangrijk om een dwarsdoorsnede van Nederland te kunnen tonen en duurzaam te bewaren voor toekomstige generaties.
Zelfgemaakte (amateur-)beelden hebben vaak een unieke en soms ook persoonlijke kijk op de samenleving en zijn daarom van grote culturele en historische waarde. Dus heb jij beeld- en/of geluidsopnamen gemaakt die een eigen beeld geven lhbti+’ers? Van feestjes of uitgaan? Misschien wel van bijeenkomsten van Pride, Roze Woensdag, Roze Zaterdag of van andere queer-bijeenkomsten? Of gewoon van je dagelijks leven als lhbti+’er? Beeld & Geluid neemt jouw gefilmde materiaal graag op in zijn collectie. Meer informatie over Queering the Collections vind je hier.

OVER QUEER GESCHIEDENISMAAND 
De viering van lhbti-geschiedenis ontstond in de Verenigde Staten in 1994 en werd hierna succesvol geïntroduceerd in verschillende andere landen. Met de introductie van de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland in 2021 laten de deelnemende organisaties het publiek kennisnemen met de prestaties en nalatenschap van lhbti’ers uit de geschiedenis.

Informatie

  • 31 maart
  • Beeld & Geluid Hilversum, Media Parkboulevard 1, 1217 WE, Hilversum
  • 1 t/m 31 maart
Meer informatie

Andere events die wellicht ook interessant zijn

Meer nieuws