Europese Publieke Omroepen bundelen krachten

Nieuws

12 oktober 2023
Business

Europese Publieke Omroepen bundelen krachten

Vandaag kondigden acht Europese publieke omroepen op de audiovisuele beurs MIA in Rome een bijzondere samenwerking aan onder de naam New8. De deelnemende omroepen, waaronder ZDF (Duitsland), NPO (Nederland), VRT (België), SVT (Zweden), DR (Denemarken), YLE (Finland), RÚV (IJsland) en NRK (Noorwegen), slaan de handen ineen om samen acht tv-series per jaar te produceren en te delen, te beginnen in 2023.

Het hoofddoel van deze samenwerking is ervoor te zorgen dat de beste fictieprojecten van elke omroep een breed publiek bereiken. Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, deelt haar enthousiasme: “Dit is geweldig nieuws voor liefhebbers van kwaliteitsfictie in heel Europa. In een tijd van toenemende concurrentie voor de aandacht van kijkers voelt deze samenwerking als een logische stap om efficiënt gebruik te maken van publiek geld.”

De overeenkomst, die aanvankelijk drie jaar zal duren, bouwt voort op een langdurige Scandinavische samenwerking. Naast de traditionele uitwisseling binnen Scandinavië, worden geselecteerde series nu ook verspreid in Duitstalige gebieden, Nederland, België (Vlaams), Denemarken, Zweden, Finland, IJsland en Noorwegen.

De partners geloven dat New8 zal bijdragen aan de uitwisseling van kennis en ervaring tussen Europese publieke omroepen, terwijl het publiek kan genieten van een gevarieerd aanbod van hoogwaardige fictie. De eerste serie, die groen licht krijgt in 2023, wordt vanaf 2025 beschikbaar voor publicatie in alle deelnemende gebieden.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws