Beeld & Geluid voegt voor het eerst Game-podcast toe aan hun archief

Nieuws

24 januari 2023
Innovation

Beeld & Geluid voegt voor het eerst Game-podcast toe aan hun archief

‘Gamebites’, de langstlopende Nederlandse podcast over videogames, is toegevoegd aan de collectie van Beeld & Geluid. Daarmee is het de eerste podcast in het thema games die onderdeel uitmaakt van het media archief in Hilversum.

Beeld & Geluid archiveert allerlei soorten media, van tv- en radio-uitzendingen tot webpagina’s, games en podcasts. Media als videogames en webvideo’s kunnen ook wel omschreven worden als ‘born digital’ media, waarvan de creatie en publicatie alleen maar in digitale vorm gevonden kan worden. Door de toevoeging van de podcast Gamebites aan het archief wordt de podcast vereeuwigd en kan het in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt worden voor onderzoek naar hoe games in de afgelopen decennia werden ontwikkeld en ontvangen door het publiek.

De podcast Gamebites werd in 2010 opgestart door Erwin Vogelaar. “Ik begon Gamebites met een slechte microfoon op mijn studentenkamer, ver voordat het medium populair werd. Langzaamaan verbeterde de kwaliteit en groeide het aantal luisteraars, maar pas toen gamejournalisten Bastiaan Vroegop en Harry Hol vaste medepresentatoren van de podcast werden, was Gamebites compleet. Door onze vriendschap en onze liefde voor games hebben we het zo lang volgehouden om wekelijks een nieuwe aflevering te maken. We zijn vereerd dat onze gesprekken nu worden opgenomen in het archief van Beeld & Geluid.”

Tussen 2010 en 2019 maakten de drie heren vrijwel wekelijks een nieuwe aflevering waarin het laatste nieuws en ontwikkelingen uit de internationale game industrie werden besproken. In 2019 kwam Gamebites ten einde, maar de makers keerden in 2022 terug met een nieuwe game-podcast, genaamd Spelkost.

Speciaal vanwege de toevoeging van Gamebites aan het archief werd de nieuwste aflevering van Spelkost opgenomen bij Beeld & Geluid. In deze uitzending blikt Willem Hilhorst, Media Manager Games & Online bij Beeld & Geluid samen met de podcastmakers terug op de afgelopen jaren. De aflevering is te beluisteren via verschillende podcastapps.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws