AVROTROS viert jubileum groots met golf van cultuur over Nederland

Nieuws

18 juli 2023
Business

AVROTROS viert jubileum groots met golf van cultuur over Nederland

Precies een eeuw geleden, vond op 21 juli 1923 de eerste radio-uitzending plaats. Een belangrijk moment in de geschiedenis, van waaruit later de AVRO ontstond. Inmiddels is AVROTROS niet meer weg te denken uit het medialandschap en voelt die 100 jaar nog maar als een begin. Dit jubileum wordt groots gevierd met een campagne en een publieksevenement waarbij AVROTROS laat zien waarin het sterk is: het brengen van en verbinden met cultuur.

Eric van Stade, algemeen directeur AVROTROS: Als publieke omroep is het onze kerntaak om bij te dragen aan een goed geïnformeerde, veilige en rechtvaardige samenleving. Daar zijn we met programma’s als Radar, EenVandaag en Opsporing Verzocht zeer succesvol in. Maar wat ons -al 100 jaar- onderscheidt is het toegankelijk maken van cultuur. Cultuur in de breedste zin van het woord: van klassieke tot Nederlandstalige muziek, van musical tot toneel, van kunst tot kitsch. Het brengen van cultuur zit in ons DNA. En dat blijven we wat mij betreft nog 100 jaar doen.

Cultuur verbindt ons

Met een grote jubileumcampagne is AVROTROS de komende maanden veelvuldig te zien op tv, online, in het straatbeeld en te horen op radio. Met de campagneregel ‘Cultuur verbindt ons’ laat de omroep voor ons zien dat cultuur van en voor ons allemaal is.

In een tv-commercial en een outdoor- en social campagne staat het AVROTROS van de afgelopen 100 jaar én nu centraal. Iconische gezichten van toen, zoals Ad Visser, Mies Bouwman en Willem Duys komen voorbij. Maar ook gezichten van nu, zoals Marlijn Weerdenburg, Frits Sissing en Maria Fiselier zien we in de campagne terug. Op muziek van Wende Snijders, ingezongen door Meis, wordt verteld wat cultuur aan emoties bij ONS (Nederland) losmaakt en hoe het ons raakt, verrukt, verandert. Hoe het verbindt.

Ons Fest Live

Een 100-jarig jubileum, dat vieren we niet één keer, dat vieren we honderd keer. Vanaf 21 juli organiseert AVROTROS 100 cultuur events door heel Nederland. Op avrotros.nl/100jaar staan alle events opgesomd en kan iedereen in Nederland zich inschrijven voor een event naar keuze. Dat varieert van het bijwonen van de opnames van Maestro tot een kookworkshop van Yvette van Boven. Van rondleidingen in musea tot een groot event in Breda op 9 september. Daar treedt onder anderen Nielson op, kan er meegezongen worden met musicalhits met Marlijn Weerdenburg, Soy Kroon en Danique Graanoogst en kan er gedanst worden op de grootste Toppop hits.

De outdoor- en online campagne zijn geïnspireerd op wildplakken. Door heel Nederland zijn op verschillende wildplakspots posters te vinden die laten zien hoe de omroep al een millennium lang cultuur brengt en hoe ons dat verbindt.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws