NPO en VRT gaan intensief samenwerken

Nieuws

13 oktober 2022
Business

NPO en VRT gaan intensief samenwerken

De Nederlandse en Vlaamse publieke omroep gaan intensief samenwerken. Dat hebben de NPO en de VRT woensdag 12 oktober bekendgemaakt.

De samenwerking moet leiden tot het maken en uitwisselen van programma’s, het delen van technologie en innovaties, maar bijvoorbeeld ook tot het ontwikkelen van technieken om desinformatie te detecteren (en tegen te gaan), de gezamenlijke productie van educatief materiaal en het delen van strategisch onderzoek.

“We delen als landen al zoveel met elkaar en dat gaan we nu dus ook op het gebied van media doen”, verklaart NPO-voorzitter Frederieke Leeflang het nieuwe samenwerkingsverband. VRT-CEO Frederik Delaplace vult haar aan: “We slaan de handen ineen om nog méér publieke omroep te zijn voor al onze kijkers en luisteraars.”

NPO en VRT gaan de komende jaren op vier gebieden samenwerken: het samen ontwikkelen van programma’s, het uitwisselen van bestaande programma’s, het delen van nieuwe technologie en innovaties, én het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Op al deze gebieden zullen de komende jaren concrete samenwerkingen worden opgezet. Diverse concrete initiatieven staan al in de steigers.

NPO-bestuurslid Martijn van Dam, één van de trekkers van deze samenwerking: “We zien allerlei partijen om ons heen die internationaal kunnen opereren en daar voordeel van hebben. Als publieke omroepen kunnen we dat ook door vanuit ons gedeelde DNA de handen ineen te slaan in een nog een sterkere samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. Een uitwisseling waardoor wij allebei nog beter ons publiek kunnen bedienen en die bovendien een positieve impact kan hebben op de hele mediasector in beide landen.”

Lieven Vermaele, VRT-directeur Partnerships & Operations: “Het toenemende belang van een publieke omroep voor de samenleving én de huidige uitdagingen in medialand brengen ons samen. Niet voor een beetje ad hoc samenwerking, maar voor een intensief en duurzaam partnerschap.”

Lees hier meer.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws