Binnen de regionale publieke omroep wordt volop ingezet op innovatie, digitale transformatie en talentontwikkeling. Vanuit het ‘RPO Transformatieteam’ en projecten zoals het ‘RPO Jongerenpanel Media’ worden gerichte stappen gezet om nieuwe doelgroepen te bereiken en toekomstbestendig te blijven.
Rond de thema’s digitale transformatie en innovatie werken de dertien regionale omroepen samen in het RPO Transformatieteam. Dit multidisciplinaire team bestaat uit medewerkers van de omroepen zelf, Regiogroei en Bureau Regio. Bestuurssecretaris Jasja Pen van de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO): “We kijken gezamenlijk naar technologische ontwikkelingen én veranderingen in mediagebruik. Ook laten we ons inspireren door sprekers van binnen en buiten de sector. Zo ontstaan voortdurend nieuwe ideeën en projecten.”
Een aantal voorbeelden van die projecten: de Social Club, de AI Club en het RPO Jongerenpanel Media. Daarnaast worden digitale bootcamps georganiseerd waarbij jonge en ervaren collega’s samen optrekken om van elkaar te leren. Ook startte onlangs een leiderschapsprogramma in samenwerking met de Universiteit Utrecht, bedoeld voor directeuren en hoofdredacteuren binnen de omroepen.
Gedeelde drijfveer
Thijs van Doorn is namens Regiogroei aangesloten bij het Transformatieteam: “We handelen altijd in het collectieve belang van innovatie en transformatie, niet vanuit eigen omroepbelangen. We leren voortdurend van elkaar.” Regiogroei is in 2020 opgericht als online expertise- en innovatiecentrum voor tien regionale omroepen.
Juist nu, met de opkomst van AI en internationale techbedrijven, is de rol van betrouwbare en onafhankelijke media van groot belang. Thijs: “Ik zie de regionale omroepen steeds meer als een sterk merk, waar je naartoe gaat voor betrouwbaar nieuws.”
Ook Stef Cornelissen, voormalig lid van het Transformatieteam, ziet de kracht van samenwerking. Hij begon als stagiair bij NH Media en is inmiddels hoofdredacteur. “Ik ben kunnen doorgroeien dankzij de ruimte die er was, coachingstrajecten en het leiderschapsprogramma.”
In gesprek met jongeren
Een belangrijk initiatief van het Transformatieteam is het RPO Jongerenpanel Media. Dit panel bestaat uit honderd jongeren uit het hele land. Projectcoördinator Kim Go: “Het panel is er om rechtstreeks in gesprek te gaan met jongeren en te horen wat hen bezighoudt. De output gebruiken we direct om het aanbod en de toon van onze berichtgeving aan te passen.”
De panelsessies vinden steeds plaats bij een andere regionale omroep en behandelen thema’s die de jongeren zelf aandragen, zoals mentale gezondheid, armoede en woningnood.
Plattelandsperspectief
Een ander initiatief uit het Transformatieteam is Kalm An: een mediaplatform van Omroep Gelderland voor plattelandsjongeren. Redacteuren Charlotte van de Kant en Ricardo Jonker zijn vanaf het begin betrokken. Ricardo: “We zijn in gesprek gegaan met jongeren zelf. De eerste reportage maakten we bij twee populaire zendpiraten op TikTok. Zo kregen we meteen goed zicht op de leefwereld van onze doelgroep.”
Charlotte vult aan: “Er is weinig media-aanbod dat écht over en voor plattelandsjongeren gaat. Wij laten hun verhaal zien, zoals het is. Dat wordt enorm gewaardeerd.”
Meer weten over Kalm An? Bezoek www.stichtingrpo.nl voor informatie over de dertien regionale omroepen en hun projecten.