AVROTROS en de NPO pleiten voor een fundamenteel gesprek met de European Broadcasting Union (EBU) over de basisprincipes van het ‘Eurovisie Songfestiva’l. Volgens de omroepen staat het evenement onder druk door toenemende maatschappelijke en geopolitieke spanningen, waardoor het apolitieke en verbindende karakter in het geding komt.
In een gezamenlijke verklaring benadrukken de Nederlandse omroepen dat het Songfestival oorspronkelijk is bedoeld als een cultureel evenement dat boven politieke conflicten uitstijgt. “Maar we zien dat het evenement in toenemende mate beïnvloed wordt door maatschappelijke en geopolitieke spanningen”, stellen AVROTROS en NPO.
De deelname van Israël aan de recente editie van het Songfestival, en de onrust die dat met zich meebracht, heeft de discussie over de neutrale opstelling van het evenement opnieuw aangewakkerd. De omroepen willen het gesprek aangaan binnen de EBU over de toekomst van het Songfestival, en de grenzen van deelname. “Het Songfestival moet terug naar zijn kern”, stelt AVROTROS. “Een verbindend, cultureel evenement dat boven politieke spanningen uitstijgt.”
Discussie over Israëlische deelname
Tijdens de meest recente editie van het Songfestival leidde de deelname van Israëlische zangeres Yuval Raphael tot meerdere verstoringen van haar optreden. Daarnaast ontstond er internationale kritiek op het stemsysteem, nadat Israël van het publiek de maximale twaalf punten ontving, terwijl geen van de vakjury’s punten toekende. Belgische en Spaanse omroepen riepen de EBU op tot onderzoek.
Ook op politiek niveau is de discussie actueel. De Spaanse premier Pedro Sánchez riep de EBU maandag op om Israël uit te sluiten van deelname, zoals eerder gebeurde met Rusland. “We kunnen niet met twee maten meten als het om cultuur gaat,” aldus Sánchez.
De EBU heeft tot nu toe aangegeven dat de televoting correct is verlopen, maar staat volgens AVROTROS en NPO nu voor een belangrijk moment van bezinning: hoe wordt de geloofwaardigheid van het festival behouden en de verbindende rol hersteld?
De Nederlandse omroepen hopen dat hun oproep leidt tot een open en constructief gesprek met alle betrokken landen over de toekomst van het Songfestival binnen de EBU.