Klassieke Top 400 NPO Klassiek: Een muzikale reis door de tijden

Nieuws

11 oktober 2023
Events

Klassieke Top 400 NPO Klassiek: Een muzikale reis door de tijden

Matthäus-Passion Herovert Koppositie in Divers Muzikaal Spektakel. In een bruisende twaalfde editie van de Klassieke Top 400 van NPO Klassiek heeft de tijdloze Matthäus-Passion van Bach wederom de eerste plek veroverd. De toplijst, onthuld door de enthousiaste presentator Ab Nieuwdorp in De Klassieken, onthult niet alleen de vertrouwde favorieten maar ook de nieuwkomers.

Top 10 van de Klassieke Top 400:

  1. Bach – Matthäus-Passion
  2. Mozart – Requiem
  3. Dvořák – Symfonie nr. 9
  4. Pärt – Spiegel im Spiegel
  5. Fauré – Requiem
  6. Ten Holt – Canto Ostinato
  7. Grieg – Peer Gynt Suites
  8. Vivaldi – De vier jaargetijden
  9. Rachmaninov – Pianoconcert nr. 2
  10. Purcell – Dido and Aeneas

Een opmerkelijke stijger is het Tweede pianoconcert van Rachmaninov, dat vanaf de 19de plek naar de 9de gaat, waarmee het zijn hoogste notering ooit behaalt.

De Klassieke Top 400, samengesteld door de luisteraars, is een muzikale rollercoaster die eeuwenoude werken van Hildegard von Bingen combineert met neo-klassieke stukken van Einaudi en betoverende Efteling-muziek.

Uitzending en Feestelijk Slot:

Van 9 tot 13 oktober zijn alle 400 meesterwerken tussen 07.00 en 23.00 uur te horen op NPO Klassiek. De grande finale, met de nummer één, vindt plaats op 13 oktober om 20.00 uur. In De Nacht van NPO Klassiek worden complete meesterwerken uitgezonden, zoals de Goldbergvariaties van Bach en het Requiem van Fauré.

Het Klassieke Top 400 Concert op 13 oktober in Tivoli Vredenburg met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Chloe Rooke en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor is de spetterende afsluiting van het muzikale festijn.

Nieuwe Elementen en Verrassingen: De Klassieke Top 400 van 2023 brengt niet alleen de klassieke grootheden maar ook vernieuwing. Herman Finkers komt binnen op 61 met zijn Missa Sancti Georgi, een ode aan zijn huwelijk uit 1990.

Simone Meijer, zendermanager van NPO Klassiek, benadrukt: “De lijst laat zien dat klassieke muziek leeft. Opmerkelijk is de Efteling-muziek op 364 als eerbetoon aan Ruud Bos, die dit voorjaar op 87-jarige leeftijd overleed.”

Nieuw Klassiek en Jong Talent: De Klassieke Top 400 van 2023 zet vrouwelijke componisten in de schijnwerpers, met 25 composities van 15 verschillende vrouwen. Nederlandse componisten, zoals Mathilde Wantenaar, Sarah Neutkens, Lavinia Meijer en Iris Hond, laten hun stempel horen.

Het Klassieke Top 400 Concert belicht ook jong Nederlands talent, waaronder harpist Remy van Kesteren en pianist/componist DeLange, met in totaal 19 noteringen.

Bijzondere Afsluiting en Vervolg: Het Klassieke Top 400 Concert op 13 oktober wordt opgevolgd door een speciale aflevering van De Muziekfabriek op 14 oktober, waarin de Oscarwinnende componist en pianist Hauschka zijn favoriete Klassieke Top 400-stuk, de Gymnopédies van Satie, in een eigen jasje steekt.

Voor meer informatie en de volledige lijst van de Klassieke Top 400, ga naar npoklassiek.nl/top400.

Lees ook het nieuws over andere Campus-gerelateerde onderwerpen

Meer nieuws