Daan Prins: “Ik heb een bijzondere passie voor de creatieve aspecten van radiomaken”
11 december 2023
Interviews, Professionals

Daan Prins: “Ik heb een bijzondere passie voor de creatieve aspecten van radiomaken”

Daan Prins

Redacteur & Presentator

Daan Prins, amper 22 jaar oud en nu al een indrukwekkende carrière. Sinds zijn start in februari 2021 bij ‘De Radiofabriek’ heeft Daan zich ontpopt als een veelzijdige kracht achter de schermen. Van technische ondersteuning tijdens opnames en live-uitzendingen tot het bewerken van podcasts en het verzorgen van presentaties, hij draait er zijn hand niet voor om.

Waar werk je en wat is je functie?

“Ik werk sinds februari 2021 bij De Radiofabriek. Mijn werk vindt vooral plaats achter de schermen. Zo zorg ik voor de techniek tijdens opnames of live-uitzendingen en doe ik veel werk als editor voor podcasts die hier worden opgenomen. Ook presenteer ik en dat doe ik vooral voor Traffic Radio en voor het jongerenstation ZTACK.”

Wat was je eerste mediabaan(tje)?

“Mijn eerste mediabaantje was bij de lokale omroep WOS. Dat is de omroep voor Westland, Maassluis, Hoek van Holland en Midden-Delfland. Hier ben ik vrijwillig begonnen als technicus bij WOS Sport, maar daarna ook gaan presenteren en voor een korte tijd de ochtendshow mogen presenteren!”

Waar en wanneer begon je loopbaan op het Media Park

“Ik begon in 2018 op het Media Park met het werken aan ‘The Radio Project’. Dit was een initiatief van De Radiofabriek en Radiocoach Pierre Papa. Zij waren benieuwd of er voor jongeren ook een radiotoekomst is en of zij naar de radio zullen blijven luisteren. Na een auditie te hebben gedaan voor Giel Beelen, Ruud de Wild en Pierre Papa werd ik samen met vier andere jongeren geselecteerd om dit op te zetten. Vanaf januari 2019 zijn wij live gegaan met ZTACK en maken wij radio en podcasts voor jongeren tussen de 15 en 22 jaar. Vanuit ZTACK ben ik doorgegroeid naar mijn werk bij De Radiofabriek en werk ik nu ook voor de andere radiolabels, Traffic Radio, New Business Radio, ALLsportsradio en GoodLIFE Radio.”

Wat houdt jouw functie precies in?

“Mijn functie is gelukkig erg afwisselend, dit maakt het voor mij ook uitdagend en leuk. Zo werk ik veel achter de schermen als technicus bij opnames of live-uitzendingen, edit podcasts en presenteer verschillende programma’s. Vooral de uren in de studio als presentator of als technicus vind ik de leukste van mijn werk.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Een gemiddelde dag heb ik eigenlijk niet, omdat iedere dag van de week weer anders is. Toch bestaat een dag voor mij altijd wel uit een aantal uur in de studio, en dit kan of als technicus of als presentator zijn, een aantal uren editten van podcasts en wat voorbereidend werk voor programma’s of podcasts. Maar er zitten ook hele bijzondere dagen tussen waarbij wij uitzendingen op locatie hebben, live webinars produceren of podcastopnames op locatie hebben.”

Wat maakt dit werk zo leuk?

Het leuke aan dit werk vind ik vooral dat je aan het maken bent, het is creatief! Ook worden er altijd nieuwe dingen geprobeerd en gemaakt en dat zorgt ervoor dat ik ook tijdens mijn werk mezelf blijf ontwikkelen. En uiteraard word ik het meest gelukkig als ik in de radiostudio aan het werk ben!”

Wat zijn de belangrijkste trends die je momenteel ziet in jouw vakgebied?

“Wij zien dat de podcast echt is doorgebroken in de laatste jaren. Ontzettend veel mensen kennen dit medium, hebben een favoriete podcast, luisteren er veel naar in de auto of trein en willen zelfs een eigen podcast. Ook podcast met beeld begint populair te worden en daar zijn wij op ingesprongen door een nieuwe studio te openen, waarbij ook met beeld kan worden opgenomen. Online radio raakt steeds bekender en mensen begrijpen dat je ook radio kan maken zonder FM.”

Waar wordt je werktechnisch écht enthousiast van / Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

“Het meest vrolijk word ik van radiomaken met een groot team. Als wij een uitzending op locatie maken, komt hier altijd veel bij kijken. Vooraf moet er veel geregeld worden, maar ook op de dag zelf zal je altijd moeten anticiperen op plotselinge gebeurtenissen. Hierdoor moet je de hele dag scherp blijven en goed kunnen samenwerken. Als de dag voorbij is en je hebt met het hele team een mooie productie neer kunnen zetten, is dat zeker iets waar ik heel enthousiast van kan worden!

Wat is het leukste/gaafste/meest bijzondere project waar je tot nu toe aan hebt (mee)gewerkt?

“Het meest bijzondere project waar ik aan heb mogen werken is GOUD.FM. In de zomer van 2021 werden de Olympische Spelen van 2020 gehouden en Stedin was sponsor van TeamNL. Om deze sponsoring nog meer aandacht te geven hebben zij in samenwerking met Triple Double en De Radiofabriek een radiostation opgericht genaamd GOUD.FM.

Iedere ochtend maakte wij tijdens deze Olympische Spelen een

radio-uitzending van 7 tot 9 uur en bespraken de sportieve ontwikkelingen, maar ook de ontwikkelingen op het gebied van de missie H2. Deze uitzending werd gepresenteerd door Menno de Boer en ik mocht hier iedere ochtend als

side-kick en producer aanschuiven om alles in goede banen te leiden.

Dit was ontzettend leuk omdat ik opnieuw weer een ochtendshow mocht maken en dat ook nog eens met een hele ervaren radiomaker waar ik super veel van heb kunnen leren.”

Is er iets op carrièregebied wat je absoluut een keer zou willen doen of aan willen meewerken?

“Als radioliefhebbers is het einde van het jaar toch wel de periode met de meest bijzondere producties, zoals de Top2000 en Serious Request. Voor mij is dit toch wel een van de meest bijzondere programma’s met ook een mooie historie. Als ik daar ooit een keer aan mee zou mogen werken zou ik dat wel heel erg gaaf vinden!”

Wat zijn jouw toekomstdromen?

“Mijn absolute toekomstdroom is toch wel het presenteren van een eigen ochtendshow op de landelijke radio. Ik zie dit toch als het hoogst haalbare en dat is wel iets waar ik altijd naar streef. Uiteraard zou ik het produceren daarvan ook al ontzettend gaaf vinden om aan mee te mogen werken. De ochtend heeft voor mij toch iets magisch omdat mensen opstaan met jouw programma. Je praat ze bij, laat ze lachen en geeft ze energie voor de nieuwe dag. De sfeer, dat het buiten nog donker is en jij al wakker bent samen met de luisteraar, geeft een speciaal gevoel.”

Hoe vind je het om op het Media Park te werken?

“Voor mij was het Media Park vroeger een soort doel om ooit te mogen werken. Dat ik dat nu al heb bereikt, vind ik echt heel gaaf! Dit is toch de plek waar het allemaal gebeurd! Je komt mensen tegen die je anders nooit zou tegenkomen, je mag het mensen samenwerken waar je vroeger naar luisterde en je bent op de plek waar het allemaal gebeurt. Dit zorgt er toch wel voor dat ik iedere dag met een glimlach naar m’n werk ga.”

Wat is jouw levensmotto?

“Durf een risicootje te nemen. Voor mij was het een risico om te stoppen met mijn opleiding om een baan te gaan zoeken. Ik wist niet of dit ging lukken en waar ik terecht zou komen. Op verschillende plekken ben ik namelijk ook afgewezen. Toch heeft mij dat er nooit van weerhouden om door te gaan met mijn droom en te blijven proberen. Uiteindelijk heeft dit risico geresulteerd in een baan in de radiowereld waar ik altijd van droomde.”

Meer interviews

Andere interviews met bedrijven, ondernemers, young professionals en studenten die wellicht ook interessant zijn