VR installatie: Fashion Beneath the Skin

EVENTS

26 jun
26 juni 2024
Events

VR installatie: Fashion Beneath the Skin

Informatie

  • 26 juni
  • Beeld & Geluid, Media Parkboulevard 1, 1217 WE, Hilversum
  • 10:00 - 17:00 uur
  • Gratis
Meer informatie

Wil je graag ontdekken wat er achter de schermen van musea verborgen ligt? In de sociale VR installatie: Fashion Beneath the Skin nemen we je mee in de geschiedenis van de mode. In deze installatie laat Beeld & Geluid kledingstukken uit het archief van het Centraal Museum zien die anders verborgen zouden blijven, samen met speciaal geselecteerd archiefmateriaal uit onze eigen collectie. Een unieke ervaring waarin je elk detail tot in de kleinste puntjes kunt verkennen!

3D ervaring: Social VR
Social VR is een geheel nieuwe manier om het archief tentoon te stellen. Je bent in deze installatie namelijk niet alleen in de virtuele omgeving. Dankzij de video-opstelling en de VR omgeving kunnen twee mensen tegelijk de virtuele tentoonstelling bezoeken. Met een 3D bril op en camera’s rondom kan je jezelf en de ander in de 3D omgeving zien. Samen kunnen jullie van dichtbij de details van de gedigitaliseerde kledingstukken bekijken. Deze selectie van kledingstukken is speciaal gekozen voor deze tentoonstelling, omdat ze elk op hun eigen manier alleen in een virtuele omgeving kunnen worden gepresenteerd. Deze kledingstukken zijn te oud of te kwetsbaar om langdurig buiten het archief te worden tentoongesteld.

Het verhaal: Fashion Beneath the Skin
In de 21e eeuw heeft de modewereld een flinke transformatie doorgemaakt als het aankomt op de relatie met ons lichaam. Weg van het knellen met korsetten en ander ondergoed, omarmen we nu kledingstukken die de natuurlijke contouren van ons lichaam volgen. We sporten, diëten en gaan onder het mes om ons uiterlijk vorm te geven. Deze verandering weerspiegelt een bredere maatschappelijke ontwikkeling, denk aan vrouwenemancipatie, lichaamspositiviteit en genderneutraliteit, waarbij inclusiviteit en zelfacceptatie centraal staan. Daarbij hebben ooktechnologische ontwikkelingen, zoals de ontwikkeling van synthetische stoffen, bijgedragen aan deze verschuiving.

Meld je aan! Let op: het totaal aantal personen dat deze VR-installatie kan bezoeken is zeer beperkt, reserveer daarom op tijd een tijdslot naar keuze. Ben je van plan om samen te komen? Reserveer dan een plek voor elk. Je kunt maximaal twee plekken reserveren.

Beeld & Geluid organiseert deze tentoonstelling als onderdeel van het project 5Dculture, dat is mede gefinancierd door de EU. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Centraal Museum, het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), the European Fashion Heritage Association en met ontwerper Dylan Eno.

Voor meer informatie over de Reformjapon op bovenstaande afbeelding ga je naar de collectie van het Centraal Museum

Informatie

  • 26 juni
  • Beeld & Geluid, Media Parkboulevard 1, 1217 WE, Hilversum
  • 10:00 - 17:00 uur
  • Gratis
Meer informatie

Andere events die wellicht ook interessant zijn

Meer nieuws