REMIX MASTERCLASS

EVENTS

8 maa
8 maart 2024
Events

REMIX MASTERCLASS

Informatie

 • 8 maart
 • Beeld & Geluid, Hilversum, Media Parkboulevard 1, 1217 WE, Hilversum
 • 10:00 - 14:00 uur
 • € 5,-
Meer informatie

Leer hoe je archief kan gebruiken in jouw werk. De REMIX Masterclass is een speciale dag voor filmmakers, kunstenaars en studenten waarin je meer komt te weten over research, auteursrecht en verschillende (open) collecties. Met o.a. Tessa Leuwsha (Moeder Suriname-Mama Sranan).

In vier inspirerende en praktische sessies wordt ingegaan op het gebruik van archiefmateriaal. Regisseur Tessa Leuwsha vertelt hoe zij in haar recente film over Suriname uitsluitend beeld uit archieven gebruikte. Sound designer Arnoud Traa geeft een workshop geluidsontwerp voor films met archiefmateriaal en experts gaan in op archiefresearch en de collectie amateurfilms.

Moeder Suriname – Tessa Leuwsha

Tessa Leuwsha is regisseur van de documentaire Moeder Suriname-Mama Sranan(2023). Daarin vertelt zij, vanuit het perspectief van haar grootmoeder, het verhaal van de koloniale geschiedenis van Suriname. De film bestaat volledig uit beelden die zij en haar researchers vonden in archieven, onder meer van Beeld & Geluid. Vaak uniek en nooit eerder vertoond materiaal. Hoe pakte Leuwsha dit aan, waar begon zij en hoe vertel je een persoonlijk en gevoelig verhaal met bestaand beeldmateriaal, dat ook nog eens door de kolonisator gemaakt is?

Archiefresearch – Mick Bal

Beeld & Geluid-researcher Mick Bal gaat in zijn talk in op de basics van archiefresearch. Hoe onderzoek je als maker het archief? Wat zijn de mogelijkheden van (inter)nationale open collecties? Welk materiaal is er beschikbaar bij Beeld & Geluid? Ook vertelt hij over auteursrecht, verschillende (open) licenties en het publieke domein.

Geluid in film – Arnoud Traa

Arnoud Traa is sound designer en gaat bijna dagelijks met een recorder op pad om geluiden op te nemen. Tijdens deze workshop gaat hij in op het componeren van geluid voor met name films die grotendeels bestaan uit archiefmateriaal. Hoe ga je om met het bestaande geluid, wat voeg je toe, hoe breng je de archiefbeelden met je geluidsontwerp tot leven?

Collectie Amateurfilm – Valentine Kuijpers

Valentine Kuypers is bij Beeld & Geluid conservator van amateur- en bedrijfsproducties. Zij laat zien wat de Haghefilm-collectie en de collectie amateurfilms de maker te bieden hebben. Deze unieke filmcollecties geven bijzondere inkijkjes in het alledaagse leven van lang geleden.

Zoeken via digitale portal Beeld & Geluid

In onze Mediatheek maak je kennis met de digitale toegang tot het archief van Beeld & Geluid. Beeld & Geluid-medewerkers helpen je op weg en geven je tips.

Programma

 • 9.30 uur: ontvangst
 • 10.00 – 11.00 uur: Tessa Leuwsha over Moeder Suriname (Theater 2)
 • 11.00 – 12.00 uur: Mick Bal over archiefresearch (Theater 2)
 • 12.00 – 13.00 uur: pauze
 • 13.00 – 14.00 uur Parallelsessies:
 1. Geluid in film, door Arnoud Traa (BenG Lab 1)
 2. Collectie Amateurfilm, door Valentine Kuijpers (BenG Lab 2)
 3. Zoeken via digitale portal Beeld & Geluid (Mediatheek)

Meer informatie? Mail Esther van Diepen: evdiepen@beeldengeluid.nl

Informatie

 • 8 maart
 • Beeld & Geluid, Hilversum, Media Parkboulevard 1, 1217 WE, Hilversum
 • 10:00 - 14:00 uur
 • € 5,-
Meer informatie

Andere events die wellicht ook interessant zijn

Meer nieuws