Data als kans

EVENTS

30 nov
30 november 2022
Events

Data als kans

Informatie

 • 30 november
 • Beeld & Geluid Den Haag
 • 23 januari tot en met 5 juni 2023
 • 600 euro

Ben jij onderzoeksjournalist? Wil jij je toepasbare kennis over ‘multimediale’ zoektechnologie en artificiële intelligentie vergroten? Dan is ‘Data als Kans’ iets voor jou. Data als Kans is een uniek programma voor onderzoeksjournalisten. De cursusreeks focust op hoe journalisten grootschalige multimediale databronnen kunnen benutten in hun research. Het traject bestaat uit vier modules die worden verzorgd door experts van Beeld & Geluid, Bellingcat en ANP. Data als Kans vindt plaats bij Beeld & Geluid Den Haag.

Data als Kans is een cursusreeks voor onderzoeksjournalisten werkzaam voor uiteenlopende (nieuws)media. Deelnemers hebben een drive om binnen hun redacties het gebruik van datasets en data-analyses te intensiveren en daarmee bijzondere journalistieke producties te maken. De reeks bestaat uit vier modules die worden verzorgd door experts van Beeld & Geluid, Bellingcat en ANP.

Wat leer je?

Na afronding van het programma begrijp je de mogelijkheden en beperkingen van state-of-the-art multimedia zoektechnieken en het gebruik van artificiële intelligentie hierbij; je leert methoden en technieken om deze data te analyseren, interpreteren, visualiseren en vertalen naar nieuwswaarde en kun je aan de hand van cases opgedane kennis en vaardigheden vertalen naar de beroepspraktijk en eventueel een publicatie.

Je verwerft de kennis en vaardigheden om binnen de organisatie waar je voor werkt de meerwaarde van datagedreven onderzoek aan de dag te leggen. Je kunt aan anderen duidelijk maken hoe datagedreven onderzoek ingezet kan worden en welke methoden, tools en vaardigheden daarbij nodig zijn.

Programma

De cursus vindt plaats van 23 januari tot en met 5 juni 2023.

 • Maandag 23 januari 2023: kickoff bijeenkomst – informeel kennismaken.
 • Maandag 6 februari 2023: module 1 – Op zoek naar data door ANP. Trainer: Yordi Dam (ANP). Gastspreker: nog onbekend 
 • Maandag 6 maart 2023: module 2 – Verhalen vinden in data en datavisualisatie door ANP. Trainer: Yordi Dam (ANP). Gastspreker: nog onbekend 
 • Maandag 3 april 2023: module 3 – Benutten van multimedia bronnen door Beeld & Geluid. Trainers: Luuk Ex (Beeld & Geluid). Gastspreker: Stijn Peeters, Universitair docent Media en Information aan de Universiteit van Amsterdam. Medeontwikkelaar van de software 4CAT om social media platformen te analyseren.
 • Maandag 8 mei: module 4a – Misinformatie en Open-source intelligence door Bellingcat. Trainer: Annique Mossou en Foeke Postma (Bellingcat)
 • Maandag 5 juni: module 4b – Misinformatie en Open-source intelligence door Bellingcat. Trainers: Annique Mossou en Foeke Postma (Bellingcat). Gastspreker:nog niet bekend.

De cursus wordt op de laatste cursusdag, op maandag 5 juni, afgesloten met een borrel. 

Selectie

Het programma richt zich op journalisten werkzaam voor uiteenlopende (nieuws)media met minimaal 1 jaar ervaring en een drive om binnen hun redactie het gebruik van datasets en data-analyses te intensiveren en daarmee bijzondere journalistieke producties te maken. We zijn op zoek naar deelnemers met:

 • een afgeronde universitaire of HBO-opleiding of een vergelijkbaar academisch werk- en denkniveau
 • een professionele nieuwsgierigheid om over de grenzen van de eigen werkcontext en vraagstukken te kijken en nieuwe werkwijzen uit te proberen

Om in aanmerking te komen voor deelname voldoe je aan deze criteria. Je bent:

 • ambitieus en hebt de passie en potentie om verandering en vernieuwing in de journalistieke sector te verwezenlijken.
 • bereid om genereus om te gaan met eigen netwerk en diensten ten behoeve van de onderzoeksjournalistiek.
 • leergierig en bereid om standpunten, meningen en mentale modellen ter discussie te stellen en je handelingsrepertoire uit te breiden.
 • bereid werk te publiceren dat voortkomt uit je deelname aan Data als Kans.

Verder heb je voldoende tijd om het programma te volgen en met inzet en toewijding deel te nemen aan alle bijeenkomsten.

Aanmelding en selectie

We zijn op zoek naar 15-20 deelnemers. De trainers stellen de groep samen op basis van bovenstaand profiel en het uitgangspunt van diversiteit.

Ben je gemotiveerd om je data-onderzoeksvaardigheden naar een hoger plan te tillen in deze intensieve cursusreeks? Stuur dan je CV en een korte motivatie (max. 500 woorden) uiterlijk op 30 november 2022 naar data-als-kans@beeldengeluid.nl.

Deelnamekosten

De kosten bedragen € 600 (ex. btw) per deelnemer. Je kan de deelnemerskosten dekken door een Beurs Expertisebevordering  aan te vragen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Meer informatie

De cursussen vinden plaats bij Beeld & Geluid Den Haag: Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag

In de informatiebrochure staat alles over Data als Kans. Mocht je vragen hebben, stuur een mail naar data-als-kans@beeldengeluid.nl.

Informatie

 • 30 november
 • Beeld & Geluid Den Haag
 • 23 januari tot en met 5 juni 2023
 • 600 euro

Andere events die wellicht ook interessant zijn

Meer nieuws