NPO Radio Campus

NPO Radio Campus

Het begin van een carrière op de radio

Radio maken is meer dan alleen het aankondigen van muziek of het oplezen van een nieuwsbericht. Want hoe zorg je voor onderscheidende content? Hoe begeleid je een interview? En hoe wordt een reportage op een festival boeiend? NPO Campus leert je alles wat je moet weten en kunnen over het maken van radio.

 NPO Campus is dé radio-opleiding van de Nederlandse Publieke Omroep. De NPO Campus scout, traint en begeleidt de radiotalenten voor de radiostations van de publieke omroep zoals 3FM, NPO Radio 2, Radio 4 en FunX. Bij NPO Campus krijgt talent de kans zich te ontwikkelen tot een onderscheidende, herkenbare stem op een van de radiostations van de publieke omroep. Daarnaast leidt NPO Campus producers op voor de publieke radiostations.

Beginnersklas
Dus wil jij radio maken op een van de radiozenders van de NPO? NPO Campus organiseert bijna elke maand een OpStartworkshop. Je hoeft daarvoor geen radio-ervaring te hebben, maar dat helpt natuurlijk wel. Tijdens deze workshop leer je over de basis van radiomaken, de luisteraar, het voorbereiden, vormgeving, story-telling en mag je in de studio aan de slag. Interesse? Ze nodigen je uit naar aanleiding van een leuke demo, een YouTube video of een bijzondere ontmoeting.

Workshops voor Campus-talenten
Ben je opgenomen als talent bij NPO Campus, en maak je in de nachten een programma, dan wordt je getrakteerd op een groot aantal workshops. Specialisten uit het vak leren je de nodige fijne kneepjes en dagen je uit om je te ontwikkelen. Hoe ga je om met breaking news? Hoe zorg je voor een interessant gesprek met een beller in je show? Hoe zet je audio-vormgeving optimaal in? NPO Campus organiseert ongeveer 15 workshops per jaar specifiek voor de talenten. 

Workshops voor HBO-opleidingen
NPO Campus verzorgt ook workshops op scholen. Zo zijn zij regelmatig te gast op HBO-opleidingen (journalistiek, communicatie, radio minors) en leren de studenten over presentatie (op radio) en wat daarbij komt kijken. Het komt voor dat een HBO workshop de opstap is voor een talent richting NPO Campus. Wil je dat NPO Campus bij jou op de opleiding een workshop komt geven, bespreek het op school en meld je aan via: info@npocampus.nl.

Meld je aan

Wil jij weten of jouw stem past bij je favoriete NPO-radiozender? Stuur ze dan een demo op waarin je jezelf presenteert. Dat kan gewoon audio zijn, maar je mag je ook voorstellen met een YouTube-filmpje of een andere creatieve manier. Alles kan, zolang je maar laat zien wie je bent en waarvoor je staat! Je krijgt altijd feedback en wie weet is dat het begin van een mooie carrière op de radio. Kijk voor meer informatie op de website van NPO Campus.